Ολιστική Διατροφή – Τι είναι και πώς βοηθάει την υγεία;

Η Ολιστική Διαιτολόγος και Παιδοδιατροφολόγος, Μανδηλάρη Ιωάννα, αναλύει ένα είδος διατροφής που μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Ας ξεκινήσουμε βάσει ετυμολογίας της λέξης «ολιστικός», η οποία προέρχεται από τη λέξη «όλον», που σημαίνει την ευρύτερη και σφαιρικότερη θέαση ενός ζητήματος.

Aν το μεταφέρουμε σαν έννοια στον τομέα του ανθρώπινου οργανισμού, εννοούμε την θεώρησή του ως ενιαίο σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το σώμα, αλλά και τον ψυχισμό. Έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε επαρκέστερα και να βοηθήσουμε το εκάστοτε πρόβλημα να λυθεί στην ρίζα του και όχι προσπαθώντας να το διορθώσουμε μονάχα επιφανειακά.

Έτσι και στην Ολιστική Διατροφή, έχουμε μια σφαιρικότερη εικόνα του ρόλου που παίζει η διατροφή στον κάθε οργανισμό, αντιμετωπίζοντας το κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την διατροφή, βαθύτερα

Ποια είναι η διαφορά λοιπόν της Κλασικής με την Ολιστική Διατροφή;
Η προσέγγιση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Καθώς κάθε άτομο είναι διαφορετικό, βασίζεται στην ανάλυση της παρούσας φυσικής και ψυχικής κατάστασης και λαμβάνει υπόψη τυχόν διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να οδηγούν σε υποκλινικά συμπτώματα και δυσθρεψία. Εξετάζει την ισορροπία και την αλληλεπίδραση διαφόρων συστημάτων του οργανισμού που μπορεί να έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα δίνει απάντηση στο ερώτημα για το πώς αυτά συνδέονται με τα συναισθήματα και τον ψυχισμό μας, μέσω των ορμονών που εκκρίνονται.

Πώς θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την πρόληψη ασθενειών
Στην ολιστική διατροφή εστιάζουμε σε αλλαγή του τρόπου ζωής εν συνόλω, που θα μας αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το «πόσο» τρώμε, αλλά κυρίως το «τι» και το «πώς» και το «γιατί» θα φάμε.

Αντί να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την διατροφή μας, μέσω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, ψάχνουμε τα βαθύτερα αίτια. Τα αίτια που πιθανόν να συνδέονται με τον ψυχισμό, τις ορμόνες ή τις τυχόν διατροφικές ελλείψεις και το ρόλο που παίζουν αυτά στην διαχείριση του σωματικού βάρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην σωστή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος, καθώς σύμφωνα με ρήση του Ιπποκράτη είναι η πηγή όλων των ασθενειών.

Τι θα πρέπει να φάμε
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει διατροφή που είναι σωστή για όλους, ούτε θαυματουργές τροφές που θα θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες. Η ποιότητα όμως της τροφής που καταναλώνουμε είναι εξαιρετικής σημασίας  για το επίπεδο ευεξίας που βρισκόμαστε. Οι τροφές που είναι όσο τον δυνατόν πιο φυσικές και μη επεξεργασμένες, είναι αυτές που μπορούν να προωθήσουν την υγεία μας και να συμβάλλουν καθοριστικά στην ηρεμία και την ευζωία μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και δίχως να είμαστε αφοριστικοί, να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, συμπεριλαμβάνοντας τροφές που θα μας προσφέρουν την μέγιστη θρέψη.

Μανδηλάρη Ιωάνναthrepsisnutrition