Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι για το σερβίρισμα κάθε κρασιού

Δεν σερβίρονται όλα τα κρασιά στο ίδιο ποτήρι. Ο Μaster of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης εξηγεί.

Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι για το σερβίρισμα κόκκινου κρασιού;
Τα ποτήρια για το σερβίρισμα κόκκινου κρασιού τύπου Bordeaux έχουν όγκο 610 ml και ιδανικά γεμίζονται στα 90 ml. Τα κόκκινα κρασιά με υψηλό αλκοόλ σερβίρονται σε ποτήρια τύπου Syrah που έχουν μεγαλύτερο όγκο (700 ml) και ιδανικά γεμίζονται ως τα 95 ml. Τα μεγαλύτερα σε όγκο ποτήρια βοηθούν τα κρασιά να δείχνουν λιγότερο αλκοολικά και απελευθερώνουν τα αρώματα καλύτερα, καθώς όσο αυξάνεται το αλκοόλ τόσο περισσότερο τα αρώματα συγκρατούνται στο υγρό. Τα κρασιά τύπου Pinot Noir (Βουργουνδίας) ή Nebbiolo (Barolo) ιδανικά απαιτούν ποτήρια χωρητικότητας 700 ml, χαμηλότερα σε ύψος και κούπα μεγάλης διαμέτρου. Γεμίζονται στα 100 ml αναδεικνύοντας τα λεπτά και πικάντικα αρώματα του κρασιού.

Ποια ποτήρια είναι ιδανικά για το σερβίρισμα του λευκού κρασιού;
Τα ποτήρια για το σερβίρισμα λευκού κρασιού έχουν μικρότερο μέγεθος από εκείνα του κόκκινου. Το ποτήρι τύπου Sauvignon Blanc έχει όγκο 350 ml, γεμίζεται στα 80 ml και είναι ιδανικό για όλες τις ελληνικές λευκές ποικιλίες. Το ποτήρι τύπου Riesling είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, με όγκο 400 ml, και γεμίζεται στα 90 ml, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα πιο αρωματικά ξηρά κρασιά όπως τα μοσχάτα. Τα παλαιωμένα λευκά κρασιά με πολύπλοκα αρώματα δρυός θα μπορούν να σερβιριστούν σε ποτήρια τύπου Βουργουνδίας που είναι χαμηλά με μεγάλη διάμετρο κούπας και χωρητικότητα 700 ml, ιδανικά γεμίζονται στα 90 ml.

Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι για το σερβίρισμα αφρώδους κρασιού;
Απλά αφρώδη κρασιά, που συνήθως έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της δεξαμενής, δεν έχουν πολύπλοκο αρωματικό προφίλ και ιδιαίτερη συμπύκνωση. Τέτοια κρασιά θα μπορούσαν να σερβιριστούν σε ποτήρι τύπου σωλήνα, γνωστό και ως Flute. Ιδανικά, όσο ανεβαίνει η συμπύκνωση και η αρωματική πολυπλοκότητα, τα ποτήρια τύπου τουλίπας μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση. Ποτήρια τύπου τουλίπας θεωρούνται ιδανικά για ανώτερης ποιότητας αφρωδών κρασιών που συνήθως έχουν παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο.

Τέλος, ποτήρια λευκού κρασιού, π.χ. τύπου Sauvignon Blanc με χωρητικότητα 375 ml, είναι ιδανικά για να αναδείξουν το ιδιαίτερα φινετσάτο και πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο μιας παλαιωμένης σαμπάνιας, cava ή franciacorta.

Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι για τα γλυκά κρασιά;
Ιδανικά το ποτήρι σερβιρίσματος για τα γλυκά κρασιά πρέπει να είναι κολονάτο με σχετικά μικρή χωρητικότητα, 125 ml. Είναι σημαντικό το ποτήρι να είναι μικρού όγκου, καθώς τα γλυκά κρασιά σερβίρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 60C και 80C. Μεγαλύτερα ποτήρια θα ζέσταιναν το κρασί αρκετά πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να τονίζονται τα σάκχαρα και να δείχνει ανισόρροπο. Μια ειδική κατηγορία των Tokaji, τα Tokaji Essencia, είναι κρασιά πλούσια σε σάκχαρα και υπερβολικά συμπυκνωμένα, ρέουν σαν σιρόπι και σερβίρονται σε κουτάλι.