Τρόποι να απολαύσετε πεπόνι δημιουργικά

Σούπερ αρωματικό, καλοκαιρινό, ενυδατικό και δροσερό, το πεπόνι είναι στο top 5 των αγαπημένων φρούτων εποχής. Πώς αλλιώς, όμως, μπορείτε να το απολαύσετε;

Καλοκαίρι χωρίς πεπόνι δεν γίνεται. Με περιεκτικότητα 85% σε νερό είναι άκρως ξεδιψαστικό και ενυδατικό, ενώ ταυτόχρονα η βιταμίνη C του μας χαρίζει σε μόλις 1 φλιτζάνι κομμένου πεπονιού τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε την ημέρα, που σημαίνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και στην προφύλαξή μας από ασθένειες. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά του σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ χάρη στη βιταμίνη Β-6 και το φυλλικό του οξύ παίζει ρόλο και στην ενέργεια του οργανισμό. Έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στην αντιοξειδωτική καροτίνη και τη βιταμίνη C και καλό στην όραση.

Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα, το πεπόνι είναι καλό να μπει δυναμικά στο πιάτο σας καθημερινά. Κι αν το βαριέστε σκέτο, δείτε πώς αλλιώς να το εντάξετε στη διατροφή σας δημξιουργικά.

Στη σαλάτα: Κόψτε μικρά κυβάκια πεπονιού και προσθέστε τα στην πράσινη σαλάτα σας για έξτρα γλυκύτητα και φρεσκάδα.

Σε smoothie: Στο επόμενο smoothie σας προσθέστε και μια φέτα πεπόνι για να λάβετε τη διατροφική του αξία και το άρωμά του. Είτε πρόκειται για smoothie φρούτων ή λαχανικών ή ανάμεικτο, το πεπόνι πάει παντού.

Σε salsa: Φτιάξτε τη δική σας salsa, κόβοντας κυβάκια πεπονιού και αναμειγνύοντάς τα με φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριές, βότανα, χυμό λεμονιού. Μπορείτε να την ταιριάξετε σε τορτίγιες, με θαλασσινά, με κράκερ κ.ο.κ.

Ψητά: Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το πεπόνι, όπως και ο ανανάς και άλλα φρούτα, μπορούν να ψηθούν, να μελώσουν και να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικά.

Πίκλα: Άλλη μια χρήση του πεπονιού που μπορείτε να αξιοποιήσετε σε πιάτα με κρέας. Δοκιμάστε να το πικλάρετε μαζί με τη φλούδα μέσα σε χυμό lime, fish sauce, ζάχαρη, πιπέρι και λίγο νερό. Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ, προσθέστε το πεπόνι, βάλτε το μπολ στο ψυγείο και αφήστε για μια ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές.