Είναι η πιο light εκδοχή του παγωτού, χωρίς λιπαρά, αλλά με πολλή ζάχαρη. Οκ, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Τι άλλο ξέρετε, όμως, για το φρουτένιο αυτό λαχταριστό παγωτο-γλυκό και πώς μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι;
Τη λατρεύουμε το καλοκαίρι και συνεχίζουμε να την απολαμβάνουμε όσο κρατούν οι ζέστες, αφού πάντα μας χαρίζει μια παγωμένη φρεσκάδα χωρίς τα λιπαρά του παγωτού. Έχει πιο ελαφριά υφή από το σορμπέ και ουσιαστικά φτιάχνετε από πάγο αρωματισμένο με φρούτα, που σημαίνει ότι είναι ιδανική και για vegan, αφού δεν περιέχει γαλακτοκομικά.
Η γρανίτα μας έρχεται από τη Σικελία και οι παραδοσιακές γεύσεις της βασίζονται σε δημοφιλή σιτσιλιάνικα υλικά, όπως χυμό λεμονιού, πορτοκάλι, καφέ, αμύγδαλα, φυστίκι, δυόσμο κ.ο.κ. Μπορείτε, όμως, να φτιάξετε γρανίτα από οποιοδήποτε φρούτο κι αν θέλετε να προσθέσετε και αλκοόλ για να τη μετατρέψετε σε ένα λαχταριστό, παγωμένο κοκτέιλ.
Πώς δημιουργήθηκε η πρώτη γρανίτα
Στη Σικελία, η γρανίτα δεν είναι απλώς ένα παγωμένο γλύκισμα, αλλά μέρος της τοπικής κουλτούρας, με κάθε πόλη να εξειδικεύεται σε διαφορετική γεύση. Καταναλώνεται συχνά στο πρωινό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενίοτε με τόπινγκ κρέμας και πάντα με τη συνοδεία ενός τοπικού μπριός. Αν και η γρανίτα με το μπριός είναι παραδοσιακά πιάτο πρωινού, πολλοί το τρώνε ανά πάσα στιγμή της ημέρας, ακόμη και ως μέρος του κυρίως γεύματος.
Πώς, όμως, επινοήθηκε η γρανίτα; Αν και κάθε πόλη διεκδικεί με τον δικό της τρόπο τη δημιουργία της, λέγεται ότι κατά την αραβική κατοχή, των 8ο αιώνα, νέα υλικά έφτασαν στη Σικελία, όπως το ζαχαροκάλαμο και το λεμόνι, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αρχίζουν να τα προσθέτουν στο χιόνι που μάζευαν και αποθήκευαν τον χειμώνα από την Αίτνα, το οποίο και πουλούσαν τα καλοκαίρια. Στη συνέχεια, λοιπόν, άρχισαν να προσθέτουν στο χιόνι μέλι, βότανα και μπαχαρικά, ενώ αργότερα, κατά τον 16ο αιώνα, πρόσθεταν χυμό φρούτων, νερό και μέλι ή ζάχαρη, παγώνοντας το μείγμα σε μια πρώιμη κατασκευή για ψύξη, το pozzetto. Με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να χρησιμοποιούν λεπίδες για να εμποδίζουν τη δημιουργία κρυστάλλων και ουσιαστικά τελειοποίησαν την υφή της γρανίτας που γνωρίζουμε σήμερα.
Πώς φτιάχνεται η γρανίτα;
Οι περισσότερες γρανίτες φτιάχνονται με 3 απλά υλικά: φρούτα, κάποιο υγρό και ζάχαρη. Ό,τι φρούτα, χυμούς ή κρασί και αν χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα με βάση την ίδια βασική συνταγή.
Πρώτα χρειάζεται να ελέγξετε τη σωστή αναλογία φρούτων, υγρού και ζάχαρης. Αυτό σημαίνει περίπου 4 φλιτζάνια φρούτων για κάθε ¼ φλιτζάνι υγρό και 1.4 φλιτζάνι ζάχαρη. Αν τα φρούτα είναι γλυκά, ωστόσο, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε την ζάχαρή σας ή αν είναι πολύ ζουμερά ενδεχομένως να χρειαστείτε λιγότερο υγρό. Η ισορροπία είναι το παν.
Όσον αφορά το υγρό, θα πρέπει να προσέξετε η επιλογή του να μην κάνει τη γρανίτα σας ούτε πολύ γλυκιά, ούτε πολύ όξινη. Επιλέξτε κάτι με χαμηλή οξύτητα για να ισορροπήσει με τη γλυκύτητα των φρούτων, όπως χυμό λεμονιού ή lime, ξηρό κρασί, λικέρ ή ακόμη και κομπούχα.
Για να φτιάξετε τη γρανίτα, προσθέστε όλα τα υλικά σας στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να σας δώσουν πουρέ σαν smoothie, κι έπειτα βάλτε το μείγμα σε ένα ρηχό σκεύος, στην κατάψυξη. Αφήστε το για 30-45 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παγώνει στα άκρα κι έπειτα με ένα πιρούνι σκαλίστε το για να σπάσετε μεγάλα κομμάτια πάγου. Βάλτε το ξανά στο ψυγείο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να διαπιστώσετε ότι η γρανίτα έχει μια χαλαρά παγωμένη υφή. Αν τη φτιάξετε μέρες πριν την καταναλώσετε, θα χρειαστεί να τη σκαλίσετε μια τελευταία φορά πριν την καταναλώσετε.
Μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα λεμόνι, με λεμόνια, νερό και ζάχαρη, γρανίτα φράουλα με φράουλες, χυμό λεμονιού και μπαλσάμικο, γρανίτα καρπούζι με καρπούζι και ροδόνερο, αλλά και γρανίτα με βότκα, αν θέλετε να τη σερβίρετε ως κοκτέιλ. Για τους πιο… προχωρημένους, υπάρχει και η γρανίτα καφέ, με φρεσκοαλεσμέμο εσπρέσο και βανίλια, με τόπινγκ κρέμα με άρωμα εσπρέσο. Ανακατέψτε 250γρ. καφέ με 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγη βανίλια, βάλτε στην κατάψυξη και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία. Χτυπήστε στο μίξερ 30γρ. κρέμα γάλακτος με βανίλια και λίγο εσπρέσο και προσθέστε στο τέλος στη γρανίτα σας.
clickatlife