Γεμάτος σκουριά ο Πύργος του Άιφελ – “Επιφανειακή” οποιαδήποτε επισκευή του

Το εμβληματικό αξιοθέατο της “πόλης του φωτός”, ο Πύργος του Άιφελ, φαίνεται να είναι γεμάτος σκουριά, κάτι που τον απειλεί σημαντικά. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, οποιαδήποτε επισκευή του μόνο επιφανειακή θα μπορούσε να είναι.

Η “Σιδηρά Κυρία του Παρισιού”, ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ φαίνεται να απειλείται σημαντικά. Ο λόγος είναι η σκουριά που τον έχει κατακλύσει και δύσκολα θα μπορούσε να επανέλθει.

Αναφορές στο γαλλικό περιοδικό Marianne υποστηρίζουν για το μνημείο ότι είναι σε κακή κατάσταση και μια υποτυπώδης επισκευή του -αξίας 60 εκατ. ευρώ- πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, θα είναι επιφανειακή.

Αν ο Γκουστάβ Άιφελ επισκεπτόταν το μέρος θα πάθαινε καρδιακή προσβολή”, είπε στη Marianne ένας ανώνυμος διευθυντής στον πύργο.

Η επερχόμενη επισκευή του για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι η 20η στην ιστορία του Πύργου, ενώ πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνο το 5% του πραγματικού προβλήματος.

Οι ειδικοί είπαν στη Marianne ότι το βάψιμο του Πύργου θα είναι απλώς ένα καλλυντικό λίφτινγκ και προέβλεψαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι “θρηνητικό”.

Η εταιρεία που επιβλέπει τον πύργο, η Sete, η οποία ανήκει κατά 99% στο δημαρχείο, είναι απρόθυμη να τον κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των τουριστικών εσόδων που θα χαθούν. Ο πύργος δέχεται περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες σε ένα τυπικό έτος, καθιστώντας τον τον τέταρτο πιο επισκέψιμο πολιτιστικό χώρο στη Γαλλία μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το Παλάτι των Βερσαλλιών. Το κλείσιμό της λόγω Covid το 2020 οδήγησε σε απώλεια εσόδων ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια έκθεση το 2010 έλεγε: “Η Sete πρέπει να ρίξει άλλη μια ματιά στον Πύργο του Άιφελ και να καταλήξει σε μια εντελώς νέα πολιτική συντήρησης με επίκεντρο τη δοκιμή της γήρανσης μεταλλικής κατασκευής”.

Μια δεύτερη έκθεση το 2014 βρήκε ότι ο πύργος είχε ρωγμές και σκουριές και μια τρίτη το 2016 βρήκε 884 σφάλματα, συμπεριλαμβανομένων 68 που λέγεται ότι θέτουν σε κίνδυνο την «ανθεκτικότητα» της κατασκευής.

Στην ιστοσελίδα του πύργου, ο Bertrand Lemoine, αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός, δίνει μια πιο αισιόδοξη άποψη. Λέει ότι ο εχθρός του σιδήρου είναι η διάβρωση, που προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου που βρίσκεται στον αέρα και το νερό. Αλλά λέει ότι αν ξαναβαφτεί ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

news 24/7