Ο ακριβής χρόνος που μπορείς να κάτσεις κάτω από τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύεις

Αν σκέφτεσαι την ηλιοθεραπεία στην παραλία αυτές τις μέρες, καλύτερα να γνωρίζεις πόση ώρα μπορείς να απολαύσεις τον ήλιο χωρίς να κάνεις κακό στο δέρμα σου.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν την ιδανική στιγμή για ατελείωτες βουτιές στη θάλασσα και χαλάρωση κάτω από τον ήλιο. Ειδικά η ηλιοθεραπεία έχει γίνει το αγαπημένο «χόμπι» πολλών ατόμων που θέλουν εκτός από το να μαζέψουν Βιταμίνη D, και να μαυρίσουν. Ωστόσο, πόσο ασφαλής είναι η έκθεση στον καυτό ήλιο για το δέρμα μας;

«Το να καθίσουμε για λίγο στον ήλιο, μεταξύ 10-12 λεπτών, είτε σε καθημερινή βάση είτε όταν πηγαίνουμε διακοπές, θεωρείται υγιεινό και ασφαλές», δήλωσε πρόσφατα σε ενημερωτικό βίντεο ο Rodrigo Roldán Marín, επικεφαλής της Ογκοδερματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μεξικού.

Αν και μπορεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να φαίνεται σύντομο, η αλήθεια είναι ότι έχει αποδειχθεί πως είναι αρκετό για να συνθέσει ο οργανισμός όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεται. Η υπέρβαση αυτού του ορίου των 10-12 λεπτών θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας. «Όταν πάμε διακοπές και επιδιώκουμε το μαύρισμα, σίγουρα δεν είναι καθόλου υγιές. Υπάρχουν επιπτώσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο».

«Οι πιο προφανείς κίνδυνοι, αυτοί που γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι τα ηλιακά εγκαύματα, όπου το δέρμα κοκκινίζει και «καίγεται». Μπορούν να κυμαίνονται από ερυθρότητα και κάψιμο, μέχρι το σημείο να δημιουργήσουν φουσκάλες. Σχετικά με αυτό, θα έλεγα ότι το λιγότερο σημαντικό είναι το έγκαυμα, γιατί πιθανότατα σε μια εβδομάδα ή 10 ημέρες θα λυθεί όταν το δέρμα ξεφλουδίσει και δημιουργηθεί νέο δέρμα, οι περισσότεροι θα το ξεχάσουν. Ωστόσο, το δέρμα έχει μνήμη και αυτά τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη, η οποία σίγουρα θα εκδηλωθεί 10, 15, 20 ή και 40 χρόνια αργότερα ως κηλίδες, ρυτίδες και, ανάλογα με τα γονίδια και τη βλάβη από τον ήλιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος».

Σύμφωνα με τον ειδικό λοιπόν, «οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν ένα αντηλιακό φαρμακείου με υψηλό δείκτη προστασίας και όχι κάποιο που μπορεί να βρουν στην αγορά». Παράλληλα, καλό θα ήταν να συνδυάζουμε στο λουκ παραλίας και σκούρα γυαλιά ηλίου και προφανώς καπέλο.