Τα 4 πιο επικίνδυνα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες – [video]

Πρόκειται για τα εξής ψάρια, λαγοκέφαλο, λεοντόψαρο, φεγγαρόψαρο, Plotosus lineatus τα οποία ζουν στις ελληνικές θάλασσες. «Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση».

Τέσσερα είναι αυτή τη στιγμή τα είδη των επικίνδυνων ακόμη και φονικών για τον άνθρωπο ψαριών τα οποία μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελληνικές θάλασσες. Ιδίως για τους αλιείς μόνιμο «πονοκέφαλο» αποτελεί η εμφάνιση λαγοκέφαλων που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega τα ωκεάνια ψάρια τα οποία μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι καταστροφικά για τα αλιεύματα των περιοχών και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Οι λαγοκέφαλοι είναι επικίνδυνοι τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο. Το λεοντόψαρο, το φεγγαρόψαρο και το Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.

Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση. Σε περίπτωση που καταναλωθεί το κρέας των λαγοκέφαλων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο καθώς φέρει μια νευροπαραλυτική τοξίνη.

Μωβ μέδουσες. Την ίδια στιγμή, ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζουν και οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες.

Εξακολουθούν και παραμένουν οι μωβ μέδουσες στις ακτές της Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζεται πως το τσίμπημά τους θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο και επικίνδυνο και σε περίπτωση που συμβεί συστήνονται αυστηρές οδηγίες ειδικών.

Στην ιστοσελίδα inaturalist.org παρέχονται πληροφορίες και αναλυτικός χάρτης, όπου απεικονίζονται οι περιοχές, στις οποίες είναι πιο έντονη η παρουσία τους. Μάλιστα, στον ίδιο ιστότοπο υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και άλλων θαλάσσιων οργανισμών ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η μεσογειακή μέδουσα, η γαλάζια μέδουσα και άλλα είδη.

Όπως φαίνεται, το τελευταίο 10ήμερο η μεγαλύτερη συγκέντρωση μωβ μεδουσών παρατηρείται στον Αργοσαρωνικό, ενώ στο «κόκκινο» είναι και οι περιοχές σε Αργολικό και Κυκλάδες, Ιόνιο, Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Μέχρι στιγμής, καθαρά είναι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ δεν έχουν υπάρξει καθόλου αναφορές για το Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και για τον Κορινθιακό.

Για την εβδομάδα που έρχεται, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποκοιλότητας, λόγω των ισχυρών βορειάδων ενδέχεται οι μωβ μέδουσες να επεκταθούν και σε άλλα νησιά των Νότιων Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόβλημα. ​Πάντα, όμως, εξαρτάται και από το που θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.

Δείτε το video: