Γαλάζιες Σημαίες: Δείτε τις πιο καθαρές ελληνικές παραλίες για το 2018

Η Ελλάδα κατέκτησε εκ νέου τη 2η θέση στο διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», στο οποίο συμμετέχουν 47 χώρες. Συγκεκριμένα, 519 ακτές, 15 μαρίνες και ένα σκάφος αειφόρου τουρισμού κέρδισαν το βραβείο «Γαλάζια Σημαία», το οποίο αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι παραλίες της Ελλάδας δεν είναι μόνο όμορφες αλλά και από τις πιο καθαρές παγκοσμίως, γεγονός που έχει συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε έναν από τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε διεθνές επίπεδο.

Κοκκίνη Χάνι, Ηράκλειο, Κρήτη.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα απέσπασε το 12% των συνολικών βραβεύσεων και το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτη ελληνική περιοχή αναδείχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής με 89 σημαίες. Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη, στον τομέα των ακτών πρώτη χώρα αναδείχθηκε η Ισπανία, ενώ την 3η, 4η και 5η θέση κατέλαβαν, αντιστοίχως, οι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία. Στην κατάταξη για το σύνολο των ακτών, μαρινών και σκαφών, μετά την Ισπανία και την Ελλάδα, την 3η θέση κατέλαβε η Γαλλία, με την Τουρκία και την Ιταλία να την ακολουθούν.

Αλμυρός, Λασίθι, Κρήτη.

“Τη δεύτερη θέση -ανάμεσα σε 47 χώρες- κατέκτησε η ΕλλΑδα στο διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», το οποίο επιβράβευσε 519 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και ένα σκάφος αειφόρου τουρισμού

Dunes Beach, Costa Navarino, Μεσσηνία.
Kolymbia beach, Ρόδος.

Το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία
Το σήμα ποιότητας «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 και η απαραίτητη προϋπόθεση για να βραβευτεί μία ακτή είναι να διαθέτει «εξαιρετική» ποιότητα υδάτων. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Καραβοστάσι, Πέρδικα Θεσπρωτίας.

Εκτός από την αναγκαία αυτή συνθήκη, στις υποψήφιες για βράβευση ακτές πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια, με τα οποία αξιολογούν τα εξής: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Η κατοχή της αποτελεί πλέον εγγύηση για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και τη μέριμνα που λαμβάνεται εκεί για προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιοποιούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Άγιος Νικήτας, Λευκάδα.

“Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν μεγάλη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν προτείνουν προορισμούς, αξιολογώντας ότι στις βραβευμένες ακτές προσφέρονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και υπάρχει μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Γρίμποβο, Ναύπακτος.

Σκάφη
Για τις μαρίνες τα κριτήρια είναι 38, ενώ εκείνα που αφορούν τα σκάφη ανέρχονται στα 51. Η εφαρμογή του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού ξεκίνησε στη χώρα μας το 2017. Το πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείρισή τους όταν πληρούν τα 51 κριτήρια των γενικών κατηγοριών, αλλά και επιπλέον κριτήρια όταν πρόκειται για ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ίσσος, Κέρκυρα.
Κομμένο, Κέρκυρα.

Φορείς, συνεργάτες
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE). Η έδρα του Ιδρύματος βρίσκεται στη Δανία, τα μέλη του είναι 73 χώρες από όλες τις ηπείρους και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Πρόκειται για την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, με αδιάλειπτη δράση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την ίδρυσή της, το 1951: περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, προγράμματα προστασίας της φύσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Κυανή Ακτή, νομός Έβρου.
Πόρος, Αργοσαρωνικός.

Στην Ελλάδα, οι «Γαλάζιες Σημαίες» υποστηρίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και από το Υπουργείο Τουρισμού. Αναγνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και ότι προωθεί την περιβαλλοντική εικόνα της χώρας, το ΥΠΕΝ συμμετέχει και στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (ΕΕΚ) του προγράμματος. Το Υπουργείο Τουρισμού, από την πλευρά του, το 2013 υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΕΕΠΦ, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα. Η εν λόγω συνεργασία αφορά και το Green Key, το οποίο είναι ένα διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας (eco-label) για τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής). Εθνικός διαχειριστής και αυτού του προγράμματος είναι στην Ελλάδα η ΕΕΠΦ. Να προσθέσουμε ότι το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» υποστηρίζεται επίσης από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του, ενώ εκπροσωπείται και στην ΕΕΚ.

Πληροφορίες: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. https://eepf.gr/el
Δικτυακός τόπος προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα: https://eepf.gr/el/blueflag

Λάρδος, Ρόδος.

Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος είναι η Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά και ο δικτυακός τόπος του προγράμματος, για επιπλέον στοιχεία, είναι www.eepf.gr/blueflag. Εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με: ποιες είναι οι ακτές, οι μαρίνες και το σκάφος που βραβεύτηκαν, πώς και από ποιους ελέγχονται όσοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για «Γαλάζια Σημαία», πόσο αυστηροί είναι οι έλεγχοι και ποια είναι η διαδικασία βράβευσης.