Εκκενώθηκε ξανά το βράδυ της Κυριακής η Δαδιά, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης – Μέχρι τη Σαμοθράκη έφτασαν οι καπνοί από τη φωτιά στον Έβρο – Μνήμες 2007 στην Ηλεία ξύπνησαν στην Ηλεία – Ενδείξεις για δράση εμπρηστών σε διάφορες περιοχές
Τέσσερα εικοσιτετράωρα συμπληρώθηκαν χθες από το ξέσπασμα της φωτιάς στη Δαδιά Έβρου και οι φλόγες εξακολουθούν να κατακαίουν έναν από τους εναπομείναντες «πράσινους πνεύμονες» της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Με τους πυκνούς καπνούς να έχουν καλύψει όλο τον κεντρικό Έβρο, φτάνοντας μέχρι τα προάστια της Αλεξανδρούπολης, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστο Στυλιανίδη βρέθηκε από τις πρώτες ώρες χθες στην περιοχή, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των δυνάμεων που επιχειρούν, με το βάρος να δίνεται στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Οι επιχειρήσεις είχαν επικεντρωθεί από χθες αρχικά στο νοτιοδυτικό μέτωπο, αλλά μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί εκ νέου ο οικισμός της Δαδιάς, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά, προς την εθνική οδό.
Για το λόγο αυτό, κλειστή παρέμενε η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου χθες από τον οικισμό της Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε προς το χωριό Λυκόφη, πλησιάζοντας προς τον κάθετο άξονα.
Μάλιστα, σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας χθες απειλήθηκε το κέντρο διαχείρισης του φορέα της Δαδιάς μαζί με τον ξενώνα που υπάρχει στην περιοχή, αλλά οι φλόγες περιορίστηκαν λίγα μέτρα πριν το συγκεκριμένο σημείο.
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, για να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο με αμείωτο ρυθμό εξελισσόταν χθες χωματουργικά έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπυρικών ζωνών. Και αυτό γιατί, το νοτιοδυτικό μέτωπο βρίσκεται πριν τον πυρήνα Α1, του Δρυμού. Μέχρι στιγμής, στη Α1 Ζώνη βρίσκονται άθικτα όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών, ενώ πρόκειται για τον «σκληρό πυρήνα» του μοναδικού αυτού δάσους, για τον οποίο οι Πυροσβεστικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών», δηλαδή την προστασία του. Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 πεζοπόρες ομάδες, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.
Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα «Δευκαλίωνα», αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Η αναζωπύρωση
Σημειώνεται ότι χθες εκκενώθηκε εκ νέου με μήνυμα του 112 η Δαδιά, με τους κατοίκους της να καλούνται να την εγκαταλείψουν λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ προς Σουφλί και Γιαννούλη, καθώς υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς, προβληματίζοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Στις αντιξοότητες της κατάσβεσης εντάσσεται το γεγονός ότι μαίνονται τρία και μεγάλα μέτωπα στην περιοχή, με τις φλόγες να υπερβαίνουν κάποιες στιγμές και τα 20 μέτρα, κατευθυνόμενες απειλητικά προς τον οικισμό της Δαδιάς.
«Είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πυροσβέστες, δασικοί, στρατός, αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί», εξήγησε χθες ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, από τη Δαδιά.
Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ανέφερε ότι λίγο πριν από τις 21:00 χθες η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο εκκενώθηκε, όπως και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».
Καπνός μέχρι τη Σαμοθράκη
Ωστόσο, «το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος» ανέφερε χθες ο κ. Πιστόλας, εκτιμώντας ακόμη πως «το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».
Σύμφωνα με τον Νίκο Γκότση, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, «η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται. Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εκεί τεράστια. βράδυ χθες πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολώνες φωτισμού στις Φέρες. Οι καταγραφές από τους ορθινολόγους αργότερα θα καταδείξουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής», σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο σπάνιος αυτός πληθυσμός. Ο ίδιος γνωστοποίησε ακόμη χθες πως «ο καπνός καλύπτει τον μισό νομό και φθάνει μέχρι την Σαμοθράκη», επισημαίνοντας ακόμη πως «η χλωρίδα και η πανίδα θα αργήσουν να αποκατασταθούν».
Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν πως σμήνη από πουλιά πετούν προς τα νότια του Έβρου, φτάνοντας μέχρι τα προάστια της Αλεξανδρούπολης, σε μια προσπάθεια να διασωθούν από τους πυκνούς καπνούς και τις τεράστιες φλόγες. Για «ανεξέλεγκτη κατάσταση» έκανε χθες λόγο σε ανάρτησή της η οργάνωση WWF Hellas, προσθέτοντας πως «ήδη μετράμε οδυνηρές πληγές της μοναδικής αυτής φύσης».
«Δύσκολη κατάσταση» σε Λέσβο
Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας κι ενώ μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές, πλην του Έβρου, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας.
Στο μέτωπο της Λέσβου, η πυρκαγιά αποτιμάται ως πολύ επικίνδυνη, ενώ ως σημείο έναρξής της τοποθετείται η περιοχή Καστρί. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη ρίψεις νερού πραγματοποιήθηκαν από αέρος από 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Με τις φλόγες, ωστόσο, να κινούνται απειλητικά προς οικισμούς στα νότια του νησιού, εντολή προληπτικής εκκένωσης δόθηκε το Σάββατο για τους κατοίκους στα Βατερά προς την περιοχή Πολιχνίτο και χθες από Βρύσα προς Πολιχνίτο και από Σταυρό με κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο. «Η πολύ δύσκολη αυτή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» τόνισε χθες και ο Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Ακόμη, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου. Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Μνήμες 2007 στην Ηλεία
Στα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα προστέθηκε χθες και η δασική πυρκαγιά στα Κρέστενα του Δήμου Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Δεδομένης της κατάστασης, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη για εκκένωση των οικισμών: Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία. Όταν η πυρκαγιά έφτανε προς τα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση της Φρίξα, με όλα τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή.
«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007», είπε ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, στο Open, αναφέροντας πάντως πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους. «Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».
Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».
Όπως γνωστοποίησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει “ανοίξει” αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».
Ταυτόχρονα, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου. Όπως δήλωσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μέχρι τώρα έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.
Ως προς την αιτία της πυρκαγιάς, ο Δήμαρχος Κρεστένων έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια», εκτιμώντας πως οι εμπρηστές «ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά». «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κρεστένων.
Στην περιοχή Γρύλλος, η φωτιά είχε φτάσει χθες στα 100 μέτρα από τα σπίτια, οι κάτοικοι ζητούσαν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν διακοπές της ηλεκτροδότησης. «Γύρω στις 16.00 το μεσημέρι είδαμε την κάπνα και πήγα στο σημείο με τον γιο μου και είδαμε τη φωτιά πολύ γρήγορα να εξαπλώνεται. Φύγαμε και η φωτιά ήταν στα 500 μέτρα από το σπίτι μου. Είχε ήδη φτάσει στα πρώτα σπίτια» λέει κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr.
Την ίδια ώρα, νέες εστίες στο χάρτη των πυρκαγιών προστέθηκαν χθες ανά την επικράτεια, εντείνοντας τον προβληματισμό των Αρχών αναφορικά με τον τρόπο και τον σκοπό εκδήλωσης δεκάδων πύρινων μετώπων σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.
Στον νομό Γρεβενών, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα, μια ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Μια ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης, όπως και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.
«Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης, να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» περιέγραψε χθες από πλευράς Πυροσβεστικής, ο Εκπρόσωπος του σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά
Παράλληλα, ντοκουμέντα που έρχονται στο φως εντείνουν τις υπόνοιες για τη δράση εμπρηστών το φετινό καλοκαίρι, όπως στην περίπτωση του Ασπρόπυργου, όπου βίντεο κατέγραψε καρέ καρέ την κίνηση του επίδοξου δράστη. Συγκεκριμένα, ο άνδρας σταμάτησε σε χώρο με σπίτια και έβαλε φωτιά σε ακαθάριστο χώρο με χόρτα, στον οποίο υπήρχε και μεγάλο δέντρο. Οι κρίσιμες στιγμές καταγράφονται σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το OPEN. Έντρομοι οι κάτοικοι των κοντινών σπιτιών έπιασαν τα λάστιχα ώστε να σώσουν τις οικίες τους. Ο εμπρηστής, έβαλε τη φωτιά στην αρχή του όρους Αιγάλεω, ενώ σήμερα, η Πυροσβεστική ήρθε αντιμέτωπη με πυρκαγιά στην άλλη άκρη του όρους, στη Ζωφριά.
Ίχνη εμπρηστών εντοπίζουν και οι κάτοικοι πίσω από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε Λαμία και Στυλίδα. Στα σημεία βρέθηκαν πυροσβέστες από Στυλίδα και Λαμία, ενώ από την πρώτη στιγμή έσπευσαν για βοήθεια πολλοί κάτοικοι εθελοντές με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας Νίκο Τσικρικώνη, και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Στυλίδας, Δημήτρη Ψάρρη.
«Φυσικά και δεν είναι τυχαίο να έχουμε σήμερα δυο πυρκαγιές σε δυο διαφορετικά σημεία, πολύ κοντά στο χωριό. Όλα δείχνουν ανθρώπινο χέρι. Θα πάρουμε τα μέτρα μας και θα βγάλουμε περιπολίες για να σώσουμε τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας. Ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο της κοινότητας και στους κατοίκους εθελοντές για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας…», είπε μιλώντας στο LamiaReport ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Στυλίδας Δημήτρης Ψάρρης.
Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού είχε αφήσει στις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη, σχολιάζοντας πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε, θα έχουμε περισσότερα, όταν ολοκληρώσει η πυροσβεστική το ανακριτικό έργο της», ενώ ο αριθμός των πύρινων μετώπων που ξεπηδούν πια καθημερινά αποτελεί μείζον ερωτηματικό για τις Αρχές, αφού οι νέες πυρκαγιές ανέρχονται σε δεκάδες καθημερινά, τη στιγμή που ορισμένες εξ’ αυτών εμφανίζονται με πολλαπλά μέτωπα.