Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε

Το ψήσιμο στα κάρβουνα υποτίθεται ότι είναι εύκολη υπόθεση. Ανάβουμε τα κάρβουνα και ρίχνουμε στη σχάρα το φαγητό. Η αλήθεια όμως, είναι αρκετά πιο περίπλοκη και τα λάθη που συνεχίζουμε να κάνουμε είναι αρκετά…

Καθώς είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μην αφήνετε τη δημοφιλή «σοφία» του ψησίματος να περιπλέκει το θέμα επηρεάζοντας τις πρακτικές σας. Μάθετε λοιπόν ποιες συμβουλές πρέπει να αποφύγετε.

Ανάψτε πρώτα καλά τα κάρβουνα

Το ξεκίνημα στο bbq είναι η μισή δουλειά. Αν δεν έχετε την σωστή ποσότητα σε κάρβουνα και την κατάλληλη θερμότητα τότε δεν θα καταφέρετε να απολαύσετε ένα υπέροχο ψητό. Μην βιάζεστε να βάλετε το κρέας στη σχάρα. Αν δεν ανάψουν καλά τα κάρβουνα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δώσετε μια έντονη γεύση από κάρβουνο στο φαγητό σας. Και κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε υγιεινό ούτε και νόστιμο.

Μην παραλείπετε το αλάτι

Πολλοί επιμένουν συχνά να μην αλατίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στα κάρβουνα, γιατί με αυτό τον τρόπο σκληραίνει. Η αλήθεια είναι όμως, ότι το αλάτι κι η μαρινάδα φυλακίζουν τα υγρά του κρέατος ενώ κάνουν την επιφάνεια τραγανή και ξεροψημένη. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να προετοιμάσετε το κρέας σας περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε με λιγότερη από την απαιτούμενη ποσότητα αλατιού και κατά τη διάρκεια του ψησίματος να προσθέτετε αλάτι. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γευστικό χωρίς να είναι σκληρό.

Μην πιέζετε τα burger σας κατά το μαγείρεμα

Όταν το κάνετε αυτό, η γεύση και η υγρασία του κρέατος φεύγουν. Αντ’ αυτού, τοποθετήστε τα στη σχάρα και στη συνέχεια, αφήστε τα ήσυχα μέχρι να χρειαστεί να τα γυρίσετε (κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει μόνο μια φορά).

Μη γυρίζετε συνεχώς το κρέας

Το ψήσιμο στη σχάρα δε θέλει γκρίνια, ούτε βιασύνη. Έτσι δεν υπάρχει λόγος να γυρίζετε συνέχεια το κρέας σας. Γυρίστε το μια φορά ή δύο το πολύ, αφήνοντάς το αρκετή ώρα από κάθε πλευρά και είναι αρκετό.

Μην κάνετε κατάχρηση του πιρουνιού

Μη χώνετε συνεχώς το πιρούνι σας στη μπριζόλα για να τη γυρίσετε στη σχάρα. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν άλλωστε και τα κατάλληλα εργαλεία. Χρησιμοποιείστε καλύτερα, λαβίδες ή μια ανθεκτική σπάτουλα.

Μην πολεμάτε τη φλόγα με νερό

Το νερό και το λίπος δεν είναι καλός συνδυασμός στο bbq. Αν το λίπος που πέφτει επάνω στα κάρβουνα δημιουργήσει φλόγα, τότε καλύτερα να την ηρεμήσετε με μια πυρίμαχη πετσέτα κουζίνας ή ακόμα καλύτερα, απομακρύνοντας λίγο τα κάρβουνα μεταξύ τους.

Μην ελέγχετε αν το κρέας είναι έτοιμο κόβοντάς το

Ένας τρόπος να εξασφαλιστεί ένα ξηρό και σκληρό κομμάτι κρέας, είναι να το κόψετε αμέσως μόλις το βγάλετε από τα κάρβουνα για να δείτε αν είναι έτοιμο. Η μπριζόλα χρειάζεται πρώτα ξεκούραση για μερικά λεπτά. Πάρτε την από τη σχάρα και αφήστε τη για περίπου 6-7 λεπτά (ανάλογα με το πάχος της) να ξεκουραστεί και να ενσωματώσει τα υγρά και τη νοστιμιά της. Αν την κόψετε αμέσως, μόλις τη βγάλετε, θα χυθούν όλα τα υγρά και θα στεγνώσει στο άψε σβήσε.

Μη μαγειρεύετε το κρέας μέχρι να καρβουνιάσει

Θυμηθείτε ότι το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύεται ακόμα και αφού το βγάλετε από τη φωτιά. Οπότε φροντίστε να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο του ψησίματος ώστε να μην σας παραψηθεί. Καλύτερα να το βγάλετε από τη σχάρα ελάχιστα πριν γίνει ακριβώς όπως σας αρέσει.