Τι τρώμε για να ενισχύσουμε το μαύρισμα του καλοκαιριού;

Tο μαύρισμα του δέρματος είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού για να προστατευθεί από τις ακτίνες του ήλιου. Πιο συγκεκριμένα, τα μελανοκύτταρα του δέρματός μας για να προστατευθούν από τις υπεριώδεις ακτίνες εκκρίνουν μελανίνη. Στη μελανίνη λοιπόν που εκκρίνεται από τον οργανισμό οφείλεται το σκουρόχρωμο δέρμα που αποκτούμε με την έκθεση στον ήλιο.

Για την παραγωγή μελανίνης στον οργανισμό, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που ενισχύουν ή διεγείρουν την παραγωγή της άμεσα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο χαλκός ο οποίος αποδεδειγμένα συμβάλλει στην παραγωγή της. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά συστατικά σε τρόφιμα τα οποία παίζουν ρόλο στην ενίσχυση και τη διατήρηση της σκουρόχρωμης επιδερμίδας, επηρεάζοντας έτσι το χρώμα του δέρματος.

Συστατικά και τρόφιμα που συμβάλλουν στο μαύρισμα

Χαλκός
Αποδεδειγμένα σύμφωνα με μελέτες ο χαλκός διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελανίνης στον οργανισμό που συμβάλλει στο μαύρισμα του δέρματος. Ο χαλκός βρίσκεται στα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα καρύδια και τα σταφύλια.

Καροτενοειδή
Τα καροτενοείδη ενισχύουν το μαύρισμα. Έχουν αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας έτσι το δέρμα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και παράλληλα προστατεύουν από το σχηματισμό πανάδων.

Βρίσκονται σε πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως:

  • κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
  • γλυκοπατάτα
  • κολοκύθα
  • καρότο
  • βερίκοκα
  • νεκταρίνια

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η χρόνια έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ευερέθιστο δέρμα.Τη βιταμίνη Α τη βρίσκουμε κυρίως σε ζωικά τρόφιμα όπως τα ψάρια, το συκώτι, το τυρί και τον κρόκο του αυγού.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Ενισχύει τη διατήρηση του μαυρίσματος στην επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση. Η έλλειψή της προκαλεί ξηρότητα και αφυδάτωση. Την βρίσκουμε κατά κύριο λόγω στο ελαιόλαδο και τις ελιές, σε λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός και στους ξηρούς καρπούς.

Βιταμίνη C
Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση είναι και η βιταμίνη C. Ενισχύει το μαύρισμα ενώ συμβάλλει στη γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων από τον ήλιο. Τέλος, ενισχύει την λάμψη του δέρματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές καλλυντικές κρέμες. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε εσπεριδοειδή φρούτα (π.χ πορτοκάλι, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ κ.τ.λ), φράουλες, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο.

Τι να θυμάστε
Πολύ σημαντικό εκτός από την ισορροπημένη διατροφή και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε για να ενισχύσουμε το μαύρισμα της επιδερμίδας μας, είναι και η ενυδάτωση του οργανισμού. Φροντίζουμε λοιπόν να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών (κυρίως νερού) μέσα στην ημέρα το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού όπως η λειτουργία του εγκεφάλου, του μυϊκού ιστού και του εντέρου αλλά και η υγεία του δέρματός μας.

Τέλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις ώρες που το δέρμα μας είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την έκθεση τις μεσημεριανές ώρες καθώς η χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες όπως πανάδες, κηλίδες, εγκαύματα και πολλές ακόμη πιο σοβαρές ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η χρήση αντηλιακού και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με μέτρο.

Σπυριδούλα Γεωργαλή – Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
diatrofi