H καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση από την ηλικία των 6 ετών

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, παιδιά ακόμα και 6 ετών μπορεί να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω αν μένουν αδρανή.

Σύμφωνα με επιστήμονες οι υπέρβαροι νεαροί ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στους καναπέδες τους και όχι αρκετό χρόνο στο πάρκο, παίζοντας σπορ ή απλά μένοντας ενεργοί.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω για να απαλλαχτούν από τα παραπανίσια ηλικία από μικρή ηλικία.

«Πολύ συχνά, η υψηλή αρτηριακή πίεση και/ ή η παχυσαρκία συνυπάρχουν στην ίδια οικογένεια. Ακόμα και όταν αυτό ισχύει, όμως, είναι επιθυμητό να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που να περιλαμβάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας» αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας καθηγητής Giovanni de Simone του Πανεπιστημίου της Νάπολι Federico II.

Η έλλειψη δραστηριότητας, η κατανάλωση πολλών σακχαρούχων και αλατισμένων φαγητών και τα παραπανίσια κιλά ευθύνονται για 9/10 περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους.

Τα διεθνή ευρήματα της ομάδας βασίστηκαν σε παιδιά 6-16 ετών με υπέρταση σε όλη την Ευρώπη.

Οι διατροφικές συστάσεις για τη θεραπεία της πάθησης συμπεριλαμβάνουν την αύξηση κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, την αποφυγή σακχαρούχων ποτών και κορεσμένου λίπους. Το τελευταίο είναι άφθονο σε υπερ-επεξεργασμένες τροφές, όπως η πίτσα, τα νάγκετ, τα πατατάκια και τα έτοιμα γεύματα.