Καστοριά: Ένας υδάτινος προορισμός στολίδι για την Ελλάδα

Ένας υδάτινος προορισμός με υπόβαθρο τον ήχο του φτερουγίσματος εκατοντάδων πανέμορφων πουλιών και την ηρεμία του νερού σε περιμένει να τον ανακαλύψεις.

Η λίμνη Ορεστιάδα ή ορθότερα λίμνη της Καστοριάς, αποτελεί στολίδι της πόλης, είτε την πετύχετε παγωμένη το χειμώνα, είτε την άνοιξη, που καλεί άπαντες να περπατήσουν στις όχθες της, θαυμάζοντας την ομορφιά της. Η λίμνη βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα στο μέσο της οποίας “δίκην νησίδος” είναι χτισμένη η Καστοριά.

Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκμονα. Σε παλαιότερη εποχή η λίμνη περιέβαλλε εξολοκλήρου το βραχόβουνο που σχημάτιζε έτσι μια νησίδα. Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και ο όγκος των νερών 100.000.000 κυβικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο, ενώ παλιότερα, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα.

Η λίμνη διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών, που προσφέρονται για παρατήρηση. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα της Ελλάδας.

Σας καλεί να την εξερευνήσετε.

Φωτογραφίες Ιωάννης Βανίδης