Αφήστε τα παπούτσια έξω από το σπίτι, λένε οι επιστήμονες

Δύο περιβαλλοντικοί χημικοί (Mark Patrick Taylor από το Macquarie University και Gabriel Filippelli Indiana University-Purdue University Indianapolis) πέρασαν μια δεκαετία μελετώντας το εσωτερικό περιβάλλον και τους ρύπους στους οποίους εκτίθεντο οι άνθρωποι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Οι άνθρωποι περνούν έως και το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, επομένως το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να φορούν παπούτσια στο σπίτι δεν είναι κλισέ.

Η έρευνα επικεντρώνεται συνήθως στο εξωτερικό περιβάλλον για τους κινδύνους του εδάφους, της ποιότητας του αέρα και του περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Περίπου το ένα τρίτο των ρύπων προέρχεται από τους εξωτερικούς χώρους. Η ύλη που συσσωρεύεται μέσα σε ένα σπίτι, περιλαμβάνει όχι μόνο σκόνη και χώμα, τρίχες και υπολείμματα δέρματος από ανθρώπους και ζώα. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά είναι από έξω, αερομεταφερόμενα ή μεταφερόμενα μέσω των πάτων των παπουτσιών.

Μερικοί από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα παπούτσια και τα πατώματα είναι παθογόνοι και ανθεκτικοί στα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμωδών παραγόντων που σχετίζονται με το νοσοκομείο (μικρόβια) που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Προσθέστε στην εξίσωση τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο από υπολείμματα ασφάλτου και χημικές ουσίες γκαζόν που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μπορείτε να δείτε τη βρωμιά στα παπούτσια σας με μια νέα ματιά.

Στην εργασία τους περιλήφθηκαν μετρήσεις και εκτιμήσεις έκθεσης σε μια σειρά επιβλαβών ουσιών που βρέθηκαν σε σπίτια, όπως:

  • γονίδια ανθεκτικά σε αντιβιωτικά
  • χημικά απολυμαντικά
  • μικροπλαστικά
  • υπερφθοριωμένα χημικά (γνωστά και ως PFAS)
  • ραδιοενεργά στοιχεία

Στην εργασία τους περιλήφθηκε και η αξιολόγηση των επιπέδων δυνητικά τοξικών μετάλλων (όπως αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος) σε σπίτια 35 χωρών.

Τα στοιχεία αυτά -και κυρίως ο επικίνδυνος νευροτοξικός μόλυβδος- είναι άχρωμα και άοσμα. Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί αν οι κίνδυνοι από την έκθεση σε μόλυβδο για παράδειγμα, προέρχονται από το έδαφος, τους υδροσωλήνες ή ακόμη και το πάτωμα του σπιτιού.

CNN