Έξι στους δέκα Έλληνες δεν ξέρουν κολύμπι

Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε μέρα στην Ελλάδα, με το 60% του πληθυσμού να μην ξέρει να κολυμπάει.

Μοιάζει απίστευτο, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, είναι όμως αληθινό: Το 60% των Ελλήνων δεν ξέρει να κολυμπάει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνονται ακόμα πιο αποκαρδιωτικά: Περίπου 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, με την αναλογία αντρών-γυναικών να είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι χάνουν επίσης την ζωή τους από πνιγμό στην θάλασσα κάθε χρόνο.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Βασίλειος Γεροδήμος, καθηγητής Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, κάποιες από τις σημαντικότερες στρατηγικές για να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό, η εκμάθηση βασικών κανόνων ασφαλείας και η εκμάθηση κολύμβησης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η εκμάθηση κολύμβησης εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής της Γ’ Δημοτικού μόλις πριν από λίγα χρόνια. «Αν και η εισαγωγή του μαθήματος της κολύμβησης στο σχολείο ήταν μια σημαντική και πολύ αποτελεσματική πρωτοβουλία όπως φάνηκε από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά πνιγμών στη χώρα μας» σημειώνει ο κ. Γεροδήμος.

Πέρα από την εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό και την εκμάθηση κολύμβησης, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντική για την αποφυγή των πνιγμών στη χώρα μας