Τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι για τον δύσκολο χειμώνα

Γρίφος για πολύ έμπειρους λύτες έχει γίνει το πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον βαρύ ενεργειακά χειμώνα. Στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις και σενάρια επιδότησης για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και βέβαια το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών και επιδοτήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα, πρόκειται να τα αποφασίσει τα επόμενα 24ώρα προκειμένου να τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Η κυβερνητική πρόθεση στήριξης έχει εξαγγελθεί, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν ακόμα καθώς παραμένει εξαιρετικά ρευστό το τοπίο αναφορικά με το κόστος που θα έχει η ενέργεια το χειμώνα.

Ειδικά για τις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο επηρεάζει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Εναλλακτικά σχέδια υπάρχουν αλλά το σκηνικό παραμένει ρευστό.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν αρκετές παραλλαγές, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο να αποτελέσει την εναλλακτική προκειμένου να μην επαναληφθούν και φέτος τα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ήρθαν εξαιτίας της θέρμανσης μέσω κλιματιστικών πέρυσι το χειμώνα.

Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον επιδότηση για την προμήθεια πετρελαίου στα νοικοκυριά που πέρυσι το χειμώνα ζεστάθηκαν με κλιματιστικά, αλλά «κάηκαν» από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα περιμένοντας να έχει πρώτα καλύτερη εικόνα και για τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Τα σχέδια που επεξεργάζονται είναι μα βάση το θετικό σενάριο, όπου οι τιμές θα κυμανθούν μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό «έμφραγμα» και ένα που οι τιμές θα χτυπήσουν «κόκκινο».

Η βασική ελπίδα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, είναι να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρώντας σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η διαφορά στο κόστος ενέργειας θα είναι σημαντική καθώς αυτή τη στιγμή Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τιμές χονδρικής έως και 250% φθηνότερες από πολλά κράτη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Περιμένοντας τις αποφάσεις η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το τελικό κόστος της ενέργειας που καλούνται να σηκώσουν φέτος το χειμώνα οι καταναλωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι υπάρχει:

  • Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου στη λογική των επιδοτήσεων που δίνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση αναζητά το μοντέλο που θα ακολουθήσει προκειμένου να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό κόστος, καθώς η επιδότηση που δόθηκε πέρυσι το χειμώνα με 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, από το κράτος και ακόμα 20 ευρώ ανά θερμική MWh, από τη ΔΕΠΑ, δεν αρκεί για να καλύψει τα υψηλά τιμολόγια φέτος.
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την τύχη του Fuel Pass 3. Η τιμή της βενζίνης θα κρίνει την επανάληψη για ακόμα μια φορά του επιδόματος.
  • Η συνέχιση της πολιτικής επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνουν οι πάροχοι
  • Ανοιχτό παραμένει και το περιθώριο παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης καθώς στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και ταυτόχρονα παρακολουθούν την πορεία των τιμών στην αγορά, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.