«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (σ.σ εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της» παραδέχτηκε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως επισήμανε, θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών και αν από κάποιο στάδιο και μετά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις και αντικίνητρα σε περίπτωση που οι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτευχθούν. Ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι και το πάγωμα των προσλήψεων.
Με βάση το σχεδιασμό προβλέπεται εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 212.000 ρολόγια του δημόσιου τομέα. Οι φορείς αυτοί όφειλαν να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτιρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης. Όμως η ανταπόκριση ήταν πολύ περιορισμένη.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τη δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη.
Για το 2022 αναμένεται να παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τον διορισμό ενεργειακών υπευθύνων, τη συντήρηση των κλιματιστικών και καυστήρων με ταυτόχρονη ρύθμιση φιξ θερμοκρασίας.
Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους υπευθύνους να μην λειτουργούν κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα και ανά 2 με τρεις ώρες να τα κλείνουν, ενώ έχει ζητηθεί να ανοίγονται τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος ανά 3 ώρες.
Σύμφωνα με το Mega, για τις δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, σχολεία, δικαστήρια, Βουλή, περιφέρειες, δήμοι κ.ά) αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής:
- Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
- Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
- «Κόφτης» στα κλιματιστικά
- Καλοκαίρι: όχι κάτω από 26 °C – 27 °C
- Χειμώνας: όχι πάνω από 19°C
- Συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης
Στο σχέδιο θα περιλαμβάνει και κυρώσεις σε ενεργειακά σπάταλους δημόσιους φορείς, οι οποίοι αν δεν πετύχουν τον στόχο για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%. Προβλέπεται ότι:
- Δεν θα μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις προσωπικού
- Λιγότερα χρήματα, έτσι θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού οι δήμοι και θα προκύψει «ψαλίδισμα» των προϋπολογισμών