«Θύμωσες; Ξίδι» λέει ο θυμόσοφος λαός μας και απ’ ό,τι φαίνεται το λέει για καλό, αφού το ξίδι στη διατροφή έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας.
Χρησιμοποιήστε το στις σαλάτες σας με την πρώτη ευκαιρία, στις φακές, στη μαρινάδα, στο στιφάδο και όπου αλλού ταιριάζει στη γεύση σας και απολαύστε τα παρακάτω οφέλη του.
Δυναμώνει τα οστά: Το οξικό οξύ του βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση ασβεστίου, βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που κάνουν καλό στα οστά.
Ευνοεί την πέψη πρωτεϊνών: Λόγω του ότι αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι, μας ευνοεί στην πέψη.
Βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα: Είτε το καταναλώνετε πριν το γεύμα σκέτο ή στο γεύμα σας, το ξίδι μπορεί να συμβάλλει ώστε να παραμείνει σταθερό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας.
Κάνει καλό στους μυϊκούς πόνους: Μια κουταλιά της σούπας ξίδι κι ένα ποτήρι νερό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση, χάρη στα αμινοξέα και τα οξέα του καλίου.
Ανακουφίζει τις ημικρανίες: Το ξίδι φαίνεται, επίσης, πως αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία όσον αφορά τις ημικρανίες. Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο με ζεστό νερό και μέλι και αφήστε τα να δράσουν.
Πώς να φτιάξετε ξίδι
Αραιώστε 5 λίτρα κρασί (κόκκινο ή λευκό) με 500-750ml ζεστό νερό σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι και προσθέστε 30 γραμμάρια ζυμαρικά με τρύπα, ώστε να παγματοποιηθεί η ζύμωση. Αφήστε το μείγμα στο μπουκάλι σε χώρο με θερμοκρασίου δωματίου και λίγο υψηλότερη, χωρίς να κλείσετε πολύ καλά τη φιάλη, έτσι ώστε να μπορεί το περιεχόμενο να έρχεται σε επαφή με τον αέρα, για περίπου 2 μήνες. Έτοιμο! Εναλλακτικά, όταν υπάρχουν διαθέσιμα σταφύλια που έχουν ξινίσει, λιώστε τα σε ένα μεγάλο μπολ με τα χέρια και βάλτε τα σε ένα δοχείο, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Τα σάκχαρά τους θα μετατραπούν σε οινόπνευμα και αν τα αφήσετε περίπου 2 μήνες, μόλις τα σουρώσετε θα πάρετε το ξίδι σας. Αν θέλετε, μπορείτε να του προσθέσετε και διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως εστραγκόν, πιπέρι, κόκκινη καυτερή πιπεριά, δάφνη, δενδρολίβανο σκόρδο και ό,τι άλλο επιθυμείτε, για έξτρα άρωμα.