Το λίγο παραπάνω βάρος είναι σημάδι ευτυχίας στα ζευγάρια

Έχεις ακούσει ότι μια μόνιμη ερωτική σχέση μπορεί να φέρει και μερικά παραπανίσια κιλά; Ορισμένες έρευνες διαπιστώνουν ότι αυτό μπορεί να είναι σημάδι ευτυχίας!

του Μ. Γκόγκου

Πριν από κάποιες μέρες, μου κέντρισε το ενδιαφέρον ένα άρθρο στην Washington Post, με τίτλο «η αύξηση του βάρους στις σχέσεις είναι πραγματική – και μπορεί να είναι σημάδι ευτυχίας». Ξεκίνησα να το διαβάζω έχοντας στο μυαλό μου το γνωστό στερεότυπο που θέλει τους ανθρώπους να παχαίνουν ή να αδυνατίζουν ανάλογα με την ερωτική τους ζωή.

Καθώς διάβαζα, το στερεότυπο έμοιαζε να γίνεται όλο και πιο αληθινό. Η συντάκτρια Angela Haupt εξέτασε την υπόθεση του αν οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βάζουμε κιλά όταν είμαστε σε μια μόνιμη ερωτική σχέση. Συμβαίνει πράγματι κάτι τέτοιο και, αν ναι, πώς εξηγείται;

Δυσκολία στη μελέτη του φαινομένου

Το φαινόμενο της αύξησης του βάρους κατά τη διάρκεια μια σχέσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθεί, έχει δηλώσει η Penny Gordon-Larsen, καθηγήτρια παγκόσμιας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Μία από τις δυσκολίες στην εξέταση του φαινομένου έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και για τα δύο μέλη της σχέσης και στο ότι συνήθως μόνο ο ένας σύντροφος θα συμμετάσχει άμεσα σε μια τέτοιου είδους έρευνα. Επίσης, είναι αρκετά σπάνιο για τους ερευνητές να συλλέξουν δεδομένα για τους ανθρώπους τόσο πριν όσο και μετά από την έναρξη μιας σχέσης, έτσι ώστε να τα συγκρίνουν μεταξύ τους.

Όπως ανέφερε η ειδικός, ένα ακόμη εμπόδιο είναι ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος, όπως άλλες αλλαγές στη ζωή μας (μια μετακόμιση ή η προσαρμογή σε μια νέα δουλειά), οι οποίες συμβαίνουν παράλληλα με τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Και αυτές επίσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά των ατόμων.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες μέχρι στιγμής

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που διαπιστώνουν ότι υπό συνθήκες οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού τους βάρους όταν βρίσκονται σε μια ερωτική σχέση. Ειδικότερα, μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι η μετάβαση από την εργένικη ζωή ή μια ζωή με παροδικούς συντρόφους στη συγκατοίκηση ή τον γάμο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της παραπάνω έρευνας:

  • Όσο περισσότερο ζούσε μια γυναίκα με έναν ερωτικό σύντροφο, τόσο πιο πιθανό ήταν να συνεχίσει να παίρνει βάρος.
  • Ο κίνδυνος παχυσαρκίας στους άντρες αυξήθηκε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους συμβίωσης.
  • Μέσα σε λίγα χρόνια από τον γάμο τους, οι σύζυγοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που απλώς έβγαιναν ραντεβού.

Επίσης, μια άλλη έρευνα από το 2013 έδειξε ότι μεταξύ εκείνων που ήταν παντρεμένοι για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αυτοί που είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν βάρος ήταν τα ευτυχισμένα ζευγάρια και όχι εκείνα που ανέφεραν ότι δεν ήταν τόσο ικανοποιημένα από τη σχέση τους. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται για πολλά κιλά, περίπου 5 έως 15 κιλά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η εξήγηση του φαινομένου

Όπως αναφέρει στη Washington Post η Gordon-Larsen, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουμε ακριβώς γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος στις σχέσεις, αλλά ένας αριθμός παραγόντων πιθανότατα συμβάλλει.

Μπορεί ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, για παράδειγμα, να εμποδίζει την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Ή ότι συχνά περνάμε πολλές ώρες στον καναπέ με τον συντροφό μας βλέποντας σειρές ή ταινίες, συνήθως τρώγοντας κάποιο σνακ. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι αν τρώμε μαζί με κάποιον που έχει την τάση να τρώει μεγαλύτερα γεύματα από εμάς είναι πιο πιθανό να αυξήσουμε κι εμείς το μέγεθος της μερίδας που τρώμε!

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι μη δεσμευμένοι άνθρωποι επιδιώκουν την προσέλκυση ενός νέου συντρόφου, γι’ αυτό προσέχουν περισσότερο την εξωτερική τους εμφάνιση. «Αν είστε ελεύθεροι ή σκέφτεστε ότι μπορεί να χωρίσετε σύντομα, θα επενδύσετε σε πράγματα που σας κάνουν πιο ελκυστικούς, όπως η γυμναστική», έχει δηλώσει η Sarah A. Novak, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, η οποία έχει ασχοληθεί με τη μελέτη της αύξησης του σωματικού βάρους αναφορικά με τις σχέσεις.

ow