Βρήκαν τοιχογραφία με τη Λήδα και τον κύκνο στις στάχτες της Πομπηίας

Σύμφωνα με την μυθολογία η Λήδα ήταν μια μυθική βασίλισσα της Σπάρτης που απέκτησε παιδιά τόσο από τον Δία όσο και από τον βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω –  Ανάμεσα στα παιδιά της ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδευκής, και η Ωραία Ελένη

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία καθώς σε υπνοδωμάτιο σε σπίτι της πολης που καταστράφηκε το 79 μ.Χ. αποκάλυψαν μια νωπογραφία που απεικονίζει τον Δία υπό τη μορφή κύκνου να συνευρίσκεται ερωτικά με τη βασιλίσσα της Σπάρτης, Λήδα.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν σύνηθες τόσο στην Πομπηία όσο και σττο Ερκολάνο, τις δύο πόλεις που καταστράφηκαν μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη νωπογραφία, σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα, είναι ότι είχε ζωγραφιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Λήδα να δίνει την εντύπωση ότι κοιτάει στα μάτι όποιον έμπαινε στο υπνοδωμάτιο αυτό.

«Η Λήδα κοιτάει τον θεατή με μια απίστευτη αισθησιακότητα» δήλωσε ο Οσάννα στο ιταλικό πρακτορείο ANSA.

foto-lida-23

foto-lida-2

Στη νωπογραφία φαίνεται η Λήδα να προστατεύει τον κύκνο-Δία με τον μανδύα της ενώ το πουλί καθέται στην κοιλιά της.

Η νωπογραφία τα χρώματα της οποίας ήταν εντυπωσιακά «ζωντανά» ανακαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης των δομών της αρχαίας πόλης μετά τις βροχές του τελευταίου διαστήματος.

Σύμφωνα με την μυθολογία η Λήδα ήταν μια μυθική βασίλισσα της Σπάρτης που απέκτησε παιδιά τόσο από τον Δία όσο και από τον βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω. Ανάμεσα στα παιδιά της ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδευκής, και η Ωραία Ελένη.

Ένα από τα σενάρια για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού είναι ότι επρόκειτο για πλούσιο έμπορο που ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι ήταν «μορφωμένος» πολιτιστικά ζωγραφίζοντας νωπογραφίες με θέματα από αρχαίους μύθους.

Πρώτο Θέμα