Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν αποθηκεύουμε τα λεμόνια

Τα λεμόνια είναι ένα φρούτο με πάρα πολλές χρήσεις στην κουζίνα: μέσα στο φαγητό, σε βινεγκρέτ για τις σαλάτες, στο αυγολέμονο, σε απλούς χυμούς, σε γλυκά αλλά και σε ποτά. Ένα άρτυμα που δεν λείπει από την κουζίνα μας όλον τον χρόνο. Κι όμως είστε σίγουροι ότι ξέρετε πώς να τα αποθηκεύετε και να τα συντηρείτε σωστά;

Πώς τα αποθηκεύουμε συνήθως; Μόλις τα αγοράσουμε από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ, τα φυλάσσουμε απευθείας μέσα στο ψυγείο μας. Αυτό είναι μέγα λάθος, καθώς μειώνει τη διάρκεια ζωής τους, ενώ παράλληλα πιάνουν χώρο στο ψυγείο μας!

Πώς συντηρούνται τα λεμόνια; Εκτός ψυγείου τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση έως και 1 εβδομάδα. Ωστόσο, αν δεν τα χρησιμοποιούμε καθημερινώς και θέλουμε να τα έχουμε για περισσότερο διάστημα, πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο. Πώς; Τα βάζουμε μέσα σε ένα δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο ή μια σακούλα αποθήκευσης που κλείνει αεροστεγώς. Εννοείται ότι τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός φροντίζουμε να είναι μακριά από τα φρούτα που παράγουν εθυλένιο, όπως οι ντομάτες και οι μπανάνες.
Μπορούν να κρατήσουν έτσι για περίπου 1 μήνα μέσα στο ψυγείο.

Το κόλπο με το νερό
Αν θέλετε να τα κρατήσετε πολύ περισσότερο, τότε μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ και να βυθίσετε μέσα όσα χωράει (δεν θα είναι πολλά). Το νερό σφίγγει το εξωτερικό τους και τα διατηρεί ζουμερά. Αν αλλάζετε συχνά το νερό και δεν το ξεχνάτε, τα λεμόνια μπορούν έτσι να κρατήσουν μέχρι και 3 μήνες. Αλλά αυτή η λύση είναι λίγο επίφοβη και πιάνει και αρκετό χώρο, ενώ μπορεί να… φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό λεμονιών.

Πώς συντηρούμε τα χρησιμοποιημένα λεμόνια;
Πολλές συνταγές απαιτούν λίγο ή μισό λεμόνι. Τι κάνουμε με το υπόλοιπο; Πόσο κρατάει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κρατήσουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Αφού κοπεί ένα λεμόνι, συντηρείται μόνο στο ψυγείο. Είτε το τυλίγουμε με μια διάφανη μεμβράνη είτε το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Εδώ η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται σε 2-3 μέρες.

Στην κατάψυξη
Για να έχουμε λεμόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να στύψουμε τα λεμόνια και να γεμίσουμε παγοκύστες.