Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Σπυριδούλα Μιχαλάκη του diatrofi μας εξηγεί κάτι που αφορά όλους στην καθημερινότητά μας σχετικά με το ξαναζεσταμένο φαγητό που μπαίνει συχνά στο πιάτο μας.
Έχετε μωρό που μόλις έχει αρχίσει την εισαγωγή τροφίμων; Μαγειρεύετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού γιατί δεν έχετε χρόνο να μαγειρεύετε κάθε μέρα; Κάντε σύμμαχούς σας σε αυτό το ψυγείο και τον καταψύκτη σας.
Το σημαντικό με το φαγητό της προηγούμενης μέρας είναι, όταν το τρώμε, να είναι απαλλαγμένο από τα βακτήρια που είναι πιθανό να αναπτυχθούν σ’ αυτό, στο μεσοδιάστημα από το πρώτο μαγείρεμα μέχρι το ξαναζέσταμα.
Υπάρχει ένα εύρος θερμοκρασιών (4oC-60oC), η λεγόμενη «επικίνδυνη ζώνη», όπου υπάρχει ανάπτυξη βακτηρίων στα τρόφιμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε αυτή την ανάπτυξη βακτηρίων, είναι να φροντίσετε να κρατήσετε τα κρύα φαγητά κρύα και τα ζεστά φαγητά ζεστά. Σε ό,τι αφορά τα κοτόπουλα, τα αυγά και τα φαγητά που έχουν μέσα αυγά, η επικίνδυνη ζώνη αυξάνεται μέχρι τους 74oC. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φαγητά θα πρέπει να ζεσταθούν λίγο περισσότερο για να είναι ασφαλή.
Τα περισσεύματα των φαγητών εάν δεν καταναλωθούν εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, θα πρέπει να φυλάσσονται είτε στο ψυγείο, είτε στην κατάψυξη.
Φύλαξη στο ψυγείο
Πρέπει να τοποθετήσετε το φαγητό που δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε, σε καθαρά, ρηχά και σκεπασμένα δοχεία. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό θα διατηρήσει την υγρασία του και δεν θα πάρει οσμές από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο. Για να πετύχετε την απαραίτητη γρήγορη ψύξη, μοιράστε το φαγητό σε μικρές μερίδες. Τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος ή πουλερικών πρέπει να κόβονται σε μικρότερα τμήματα. Το φαγητό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες σε θερμοκρασία 4oC ή χαμηλότερα και μετά θα πρέπει να πεταχτεί. Τα φαγητά που έχουν μείνει εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες ή 1 ώρα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32oC, θα πρέπει επίσης, να πεταχτούν. Στην αντίθετη περίπτωση που τα αφήσετε εκτός ψυγείου περισσότερο, τα βακτήρια θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, καθώς όπως είπαμε αρχικά, η ανάπτυξή τους ευνοείται σε θερμοκρασίες 4-74oC. Όταν αποφασίσετε να το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη θα είναι πλέον αργά, γιατί το τρόφιμο θα έχει ήδη αλλοιωθεί και όταν θα το καταναλώσετε εσείς και τα παιδιά σας είναι πολύ πιθανό να προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με μια απλή διάρροια ή ακόμα και γαστρεντερίτιδα.Όταν θα τα ζεστάνετε, το περίσσευμα φαγητού που έχετε στο ψυγείο, φροντίστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του να είναι τουλάχιστον 74oC. Εδώ θα βοηθούσε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Καλύψτε το φαγητό σας κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση. Το ξαναζεσταμένο φαγητό που δεν καταναλώνεται θα πρέπει να απορρίπτεται.
Φύλαξη στην κατάψυξη
Η αποθήκευση στην κατάψυξη γίνεται επίσης, σε καθαρά, ρηχά και αεροστεγή δοχεία. Φροντίστε να καταψύχετε μικρές ποσότητες φαγητού, έτσι ώστε όταν χρειαστεί, να ξεπαγώσετε τόση ποσότητα όση χρειάζεσαι. Να αφήνετε πάντα λίγο χώρο στο δοχείο, γιατί με την ψύξη το φαγητό θα διογκωθεί. Το φαγητό που έχει αποψυχθεί πριν το μαγείρεμα, μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη όταν μαγειρευτεί, εφόσον βέβαια, έχουν τηρηθεί όλοι κανόνες ψύξης και απόψυξης του ωμού κρέατος ή πουλερικού.Για να μην αλλοιωθεί η γεύση και η υφή του, είναι καλό να καταναλώνεται εντός 4 μηνών. Γράψτε ημερομηνίες αποθήκευσης επάνω στα δοχεία προκειμένου να γνωρίζετε το χρονικό περιθώριο που έχετε.
Το ξεπάγωμα είναι πιο ασφαλές να γίνεται στο ψυγείο, ειδικά εάν το φαγητό προορίζεται για το παιδί. Προγραμματίστε να το βγάλετε από το ψυγείο τουλάχιστον 2 μέρες πριν. Εφόσον ξεπαγώσει μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Ποτέ μην ξεπαγώσετε το φαγητό σας εκτός ψυγείου.
Το ζέσταμα κατευθείαν από την κατάψυξη είναι επιτρεπτό, αρκεί να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και αργά μέχρι να η θερμοκρασία του τροφίμου να φτάσει στην επιθυμητή για ασφαλή κατανάλωση (τουλάχιστον 74oC). Οι σούπες και οι σάλτσες είναι καλό να βράζουν πριν καταναλωθούν.
diatrofi