Φυσικοί τρόποι για να έχεις ολόλευκα δόντια

Για να απομακρύνεις τους λεκέδες που προκαλούν αγαπημένες τροφές στα δόντια, μπορείς να υιοθετήσεις τις φυσικές τεχνικές που σου προτείνουμε, χωρίς να ξοδέψεις πολλά σε θεραπείες λεύκανσης ή να χρησιμοποιήσεις διαλύματα με επιβλαβή χημικά συστατικά.

Υπάρχουν ένα σωρό τροφές που προσφέρουν μεγάλη απόλαυση, αλλά, δυστυχώς, κιτρινίζουν τα δόντια. Πρώτος και πιο ένοχος ο καφές, που  δεν γίνεται να τον κόψουμε όσο κι αν προσπαθούμε. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα σκούρα αναψυκτικά τύπου cola, τα energy drinks, οι χυμοί, οι σάλτσες με βάση την ντομάτα, η σάλτσα σόγιας, το βαλσαμικό ξύδι και τα σκούρα μούρα, των οποίων την κατανάλωση θα μπορούσαμε να ελέγξουμε για να αποφύγουμε το δυσάρεστο κιτρίνισμα στα δόντια. Αλλά, και πάλι, πόσες απολαύσεις μας έχουν μείνει σε αυτήν τη ζωή και, κυρίως, πώς κυλάει ευχάριστα μια βραδιά χωρίς κόκκινο κρασί;

Για να λευκάνεις τα δόντια, υπάρχει η λύση της επίσκεψης στον οδοντίατρο και ειδικά στοματικά διαλύματα για λεύκανση. Η πρώτη κοστίζει πολύ και η δεύτερη έρχεται παρέα με τον κίνδυνο χημικών συστατικών που καλό θα ήταν να αποφεύγεις – εκτός κι αν επιλέξεις διαλύματα με φυσικά συστατικά, στα οποία θα επανέλθουμε σύντομα. Η προτιμότερη λύση είναι να πας και πάλι στην κουζίνα, να ανοίξεις τα ντουλάπια και το ψυγείο, και να βρεις εκεί ό,τι χρειάζεσαι για να έχεις ολόλευκο χαμόγελο.

Σε προειδοποιούμε, όμως, ότι παρόλο που όλες αυτές οι «σπιτικές» θεραπείες λεύκανσης είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των λεκέδων από τα δόντια, ωστόσο μπορεί να αφαιρέσουν το σμάλτο και να καταστρέψουν τον ιστό των ούλων. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησέ τις προσεκτικά και φειδωλά, και αν παρατηρήσεις ευαισθησία ή φλεγμονή στα ούλα, διάκοψέ τις αμέσως. Επίσης, έχε στον νου σου ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συστηματική περιποίηση της στοματικής κοιλότητας με βούρτσισμα και νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

Πλύσεις με λάδι καρύδας για λευκά δόντια

Παρόλο που τα επιστημονικά δεδομένα είναι λιγοστά, το λάδι καρύδας έχει την… έγκριση της αγιουρβεδικής ιατρικής και των beauty influencers. Αν έχεις αρκετή ώρα στη διάθεσή σου, κάνε μπουκώματα και πλύσεις για 5 ως 20 λεπτά. Σε μια βδομάδα θα δεις αποτελέσματα, αφού το λάδι καρύδας διαλύει τοξίνες, βακτήρια και πλάκα. Αν η γεύση του συγκεκριμένου λαδιού σου πέφτει βαριά, εναλλακτικά χρησιμοποίησε ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο, ή βάλε λίγο λάδι καρύδας στην οδοντόβουρτσα και πέρνα το από τα δόντια.

Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε ίνες

Εδώ ισχύει το «ένα μήλο την ημέρα τον οδοντίατρο κάνει πέρα», αφού δαγκώνοντας το φρούτο κάνεις κάποιου είδους απολέπιση στα δόντια και απομακρύνεις την πλάκα που έχει μαζευτεί από τις τροφές. Επιπλέον, το μάσημα αυξάνει την παραγωγή σιέλου, που από μόνο του είναι ο φυσικός τρόπος καθαρισμού του στόματος. Σημείωσε ότι το ίδιο αποτέλεσμα έχουν τα καρότα και το σέλερι.

Μαγειρική σόδα… με μέτρο

Και τι δεν κάνει η μαγειρική σόδα! Φουσκώνει τα κέικ, καθαρίζει και φρεσκάρει τις οικιακές συσκευές, σκοτώνει τα ζιζάνια γύρω από τα φυτά. Γιατί, λοιπόν, να μην μπορεί να αφαιρεί και τους λεκέδες από τα δόντια; Πράγματι, η μαγειρική σόδα τους ξανοίγει χάρη στην ήπια αποξεστική της δράση, ενώ μπορεί να σκοτώσει και τα βακτήρια. Φτιάξε μία πάστα με νερό και βούρτσισε τα δόντια σου. Αν νιώσεις τσούξιμο ή κάψιμο, σταμάτα το βούρτσισμα, και, γενικά, μην το παρακάνεις με αυτήν την τεχνική.

Βάλε στη διατροφή σου τροφές με ασβέστιο

Ως κύριο συστατικό του σμάλτου, το ασβέστιο είναι απαραίτητο ώστε να περιβάλλονται τα δόντια από ένα προστατευτικό στρώμα. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα ικανοποιήσουμε τον γκουρμέ εαυτό σου, προτείνοντας να καταναλώνεις συχνά σκληρά τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, δηλαδή παρμεζάνα, πεκορίνο, γκούντα και τσένταρ.

Μην πετάς την μπανανόφλουδα, χρησιμοποίησέ την για τα δόντια σου

Θα πρέπει να συνηθίσεις το αστείο θέαμά σου μπροστά στον καθρέφτη, αλλά το τρίψιμο της εσωτερικής πλευράς της μπανανόφλουδας στα δόντια για δύο λεπτά κάνει καλό. Το ποτάσιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο που περιέχει η μπανανόφλουδα αφαιρούν τους λεκέδες και βοηθούν τα δόντια να φαίνονται λευκότερα.

ow