Ποιες είναι οι διατροφικές παγίδες της νηστείας – Ο ειδικός απαντά

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Δήμζας Νικόλαος, εντοπίζει τις «νάρκες» που μπορεί να έχει η νηστεία, αν δεν γίνει σωστά και ισορροπημένα.

Όλο και περισσότεροι από εμάς προετοιμάζονται για την νηστεία της περιόδου αυτής. Ανεξάρτητα από την απόφαση μας όμως εάν θα ακολουθήσουμε την νηστεία, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται εάν υπάρχουν «παγίδες» που θα πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν. Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Δήμζας Νικόλαος, του docdiet μας τις φανερώνει, ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας.

Πρωτεϊνικό περιεχόμενο της διατροφής κατά τη νηστεία
Το περιεχόμενο του καθημερινού διαιτολογίου σε πρωτεΐνη είναι ίσως το πιο γνωστό σημείο στο οποίο υστερεί η διατροφή της νηστείας. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Η αλήθεια είναι πως το περιεχόμενο της διατροφής νηστείας σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι υψηλό! Φυσικά, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι οι σωστές επιλογές τροφίμων. Το σημείο κλειδί στο οποίο υπολείπεται η διατροφή στη νηστεία είναι η βιολογική αξία των πρωτεϊνών. Η «ποιότητα» δηλαδή των αμινοξέων που απαρτίζουν τις πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, κάποια αμινοξέα (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) ανευρίσκονται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και εκλείπουν από αυτά φυτικής προέλευσης. Συνεπώς, αυτό που προτείνεται κατά την περίοδο αυτή είναι η μερική υποκατάστασή τους. Πώς όμως;

Πρώτον: Συνδυάστε δημητριακά με όσπρια στο ίδιο γεύμα. Διάσημο παράδειγμα είναι το φακόρυζο και οι σαλάτας με ανάμεικτα δημητριακά και όσπρια.

Δεύτερον: Συμπεριλάβετε καθημερινά στην διατροφής σας τρόφιμα φυτικής προέλευσης με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η σόγια και τα προϊόντα της είναι ένα από αυτά.

Μειωμένο αίσθημα κορεσμού
Ο κορεσμός είναι το αίσθημα που νιώθουμε όταν «έχουμε χορτάσει». Το αίσθημα αυτό επέρχεται με δύο κυρίως τρόπους. Ο πρώτος αφορά την γαστρική διάταση που είναι άμεση συνάρτηση του όγκου της τροφής που προσλαμβάνεται σε κάθε γεύμα. Ο δεύτερος μεσολαβείται από ορμόνες που εκκρίνονται από το λεπτό έντερο όταν αμινοξέα και λιπαρά οξέα φτάνουν σε αυτό διαμέσου του στομάχου.

Όταν λοιπόν το πρωτεϊνικό περιεχόμενο είναι μικρό, διότι τα φυτικά τρόφιμα υπολείπονται των ζωικών σε πρωτεΐνες, ο δεύτερος μηχανισμός υπολειτουργεί. Συνεπώς, το ρόλο του «πρώτου βιολιού» παίζει ο όγκος του γεύματος. Με απλά λόγια, για να χορτάσουμε, προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και κατά κανόνα περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, για την επίτευξη του κορεσμού αυξάνουμε το περιεχόμενο της τροφής σε λιπαρές ύλες με κυριότερη το ελαιόλαδο. Αναπόφευκτα λοιπόν αυξάνουμε και τις προσλαμβανόμενες θερμίδες μιας και 1g πρωτεϊνών αποδίδουν 4 θερμίδες, ενώ 1g λιπαρών οξέων αποδίδουν 9 θερμίδες.

Υποβέλτιση πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
Δεν είναι μόνο οι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη B12, ο ψευδάργυρος κ.ά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ανεπαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών αυτών για σύντομη περίοδο όπως η νηστεία της Σαρακοστής δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως π.χ. γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση, που ο αποκλεισμός των τροφίμων ζωικής προέλευσης, συνεπώς και των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.Συμβουλευτείτε τους ειδικούς
Όπως στο παράδειγμα της οστεοπόρωσης που προαναφέρθηκε, έτσι και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να αντενδείκνυται. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον διαιτολόγο ή τον ιατρό που σας παρακολουθεί, προκειμένου να λάβετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση. Η νηστεία είναι θέμα πίστης και η τελική απόφαση είναι δική σας. Η ορθή απόφαση όμως λαμβάνεται μετά από ενδελεχή ενημέρωση.

docdiet