Στο… συρτάρι μπαίνει η «ιερή συμφωνία» – Αναδίπλωση από την κυβέρνηση

Στο … συρτάρι βάζει όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση το θέμα της «ιερής συμφωνίας» για το μισθολογικό των κληρικών και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις από μητροπολίτες και απλούς κληρικούς .

Χθες, το απόγευμα, συναντήθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αποτελούμενη από Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής.

Ακολούθησαν δηλώσεις οι οποίες συμπυκνώνονται στο ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι διαφωνούν». Ο κ. Γαβρόγλου επιχείρησε – μάταια όπως φάνηκε – να πείσει τους ιεράρχες για διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές οι οποίες όμως «μπορούν να λυθούν».

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση» δήλωσε με νόημα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις για την «ιερή συμφωνία» και τις απειλές που εκτόξευαν για μονομερείς ενέργειες, έχουν αναδιπλωθεί καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν μόνοι τους να προχωρήσουν στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Στην αρχή, τα κυβερνητικά στελέχη στόχευσαν με τις εξαγγελίες τους στον σκληρό πυρήνα των αριστερών ψηφοφόρων τους, πιστεύοντας μάλιστα ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ελέγχει πλήρως το Σώμα της Ιεραρχίας.

Έτσι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πως και οι δύο πλευρές θα κινηθούν με πιο αργά βήματα μέχρις ότου επιτευχθεί – αν επιτευχθεί ποτέ – η συμφωνία.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πλέον ότι δεν βιάζεται και «κλείνει το μάτι» στους ιερείς μιλώντας για εξαντλητικό διάλογο. Όσο αφορά στον αρχιεπίσκοπο, μετά την «κόκκινη γραμμή» που έβαλαν μητροπολίτες και κληρικοί για τις αλλαγές στο καθεστώς μισθοδοσίας, υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ιεραρχίας λέγοντας με νόημα πως τον «τελευταίο λόγο θα τον έχω εγώ».

Αντιδράσεις

Ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος μιλώντας κατά τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης αναφέρθηκε στο θέμα σημειώνοντας ότι «έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και λέει «όχι θα χωρίσουμε και η Εκκλησία θα μπει στο περιθώριο». Δεν σκεπτόμαστε τι έκανε η Εκκλησία όλα τα χρόνια αυτά δεν μας ενδιαφέρει η Εκκλησία εμείς θέλουμε να τη διώξουμε από πάνω μας και γίνονται αυτές οι αναταράξεις τώρα και οι συζητήσεις και ο κάθε αρμόδιος αναρμόδιος έχει μια ιδέα».

in.gr