Πώς περνούν την ημέρα τους οι ηλικιωμένες αρκούδες του Αρκτούρου

Σε δικό του «διαμέρισμα», σε δασική έκταση του Νυμφαίου, μεταφέρθηκε ο 28χρονος Γιωργάκης, ο …παππούς του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας του «Αρκτούρου» καθώς εμφάνισε καταρράκτη και στα δύο μάτια, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του.

Ο Γιωργάκης θα απολαμβάνει το «διαμέρισμα» του Καταφυγίου στο Νυμφαίο, όπου έζησε επί περίπου 10 χρόνια ο Ανδρέας, η αρκούδα – σύμβολο της οργάνωσης, ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία – ρεκόρ, τα 50 χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ την ηλικία των αρκούδων που φιλοξενούνται σε όλα τα Καταφύγια Άγριας Ζωής του κόσμου.

«Ο Γιωργάκης είναι η τελευταία αρκούδα – χορεύτρια που φιλοξενούμε και όταν έμεινε τυφλός αποφασίσαμε να τον μεταφέρουμε σε ξεχωριστό τμήμα, μη επισκέψιμο, όπου θα ζει μόνος του με ασφάλεια και χωρίς να ενοχλείται από άλλες αρκούδες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» Πάνος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι αρκούδες στη φύση ζουν περίπου 20-25 χρόνια.

«Ο Γιωργάκης», συνεχίζει, «ήταν για πολλά χρόνια αυτοκόλλητος με άλλη γηραιά αρκούδα, την 27χρονη Ειρήνη και όλη τη μέρα τριγυρνούσαν μαζί, ενώ ήταν αρκετά φιλικός και δεκτικός με τις νεαρές και νέες στο Καταφύγιο αρκούδες».

Ο Γιωργάκης κατασχέθηκε το 1995, σε ηλικία 1,5 έτους, από την κατοχή αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ήταν έντονα κακοποιημένος (τρυπημένο χείλος, σπασμένα δόντια, παραμορφωμένη μουσούδα και ήταν φανερά υποσιτισμένος) από τον αρκουδιάρη που τον κρατούσε αιχμάλωτο. Ύστερα από δύο χρόνια εντατικής περίθαλψης και φροντίδας στον Κτηνιατρικό Σταθμό, ο Γιωργάκης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας.

Γηραιότερες οι θηλυκές αλλά υγιείς!.

Ο Γιωργάκης είναι ο …παππούς του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας του «Αρκτούρου»

Μεγαλύτερες σε ηλικία αλλά σε καλύτερη κατάσταση υγείας είναι δύο θηλυκές αρκούδες του Καταφυγίου και συγκεκριμένα η Κατερίνα που έχει κλείσει τα 34 χρόνια και η Τασούλα τα 29!

Μάλιστα, ως …γιαγιούλα, η Κατερίνα πέφτει πρώτη για χειμέριο ύπνο και ξυπνάει τελευταία. Το 2021 λαχτάρησε λίγο τους υπευθύνους του Καταφυγίου καθώς όταν ξύπνησε, αντιμετώπισε προβλήματα στην κίνηση, που αποδόθηκαν μετά από εξετάσεις σε αρθριτικά.

Η Κατερίνα εντοπίστηκε μόλις λίγων μηνών το καλοκαίρι του 1988 στην πλατεία Ηρώων της Φλώρινας από κατοίκους της περιοχής. Μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο της πόλης, όπου έζησε επί 10 χρόνια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νυμφαίο.

«Συνολικά στο καταφύγιο φιλοξενούμε 18 αρκούδες. Μετά την Κατερίνα, γηραιότερη είναι η 29χρονη Τασούλα που βρέθηκε τον Απρίλιο του 1993 από βοσκό της περιοχής, έξω από το χωριό Πεδινό της Φλώρινας, ανεβασμένη σε ένα δέντρο. Πιθανόν η μητέρα της τράπηκε σε φυγή, μετά από καταδίωξή της από τσοπανόσκυλα. Η Τασούλα ήταν περίπου δύο μηνών και ζύγιζε τεσσεράμισι μόλις κιλά. Οι προσπάθειες να βρεθεί η μητέρα της δεν είχαν αποτέλεσμα κι έτσι η Τασούλα έγινε μόνιμη φιλοξενούμενη του Κέντρου», λέει ο κ. Στεφάνου.

Ο «Αρκτούρος», στο πλαίσιο προστασίας και σίτισης των αρκούδων, προωθεί και την «υιοθεσία» τους, ενώ όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την φροντίδα του Γιωργάκη, μπορούν να βρουν πληροφορίες εδώ: https://www.arcturos.gr/adoption/giorgakis.