Λαχανιάζετε όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά λόγω της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας ή δεν συνδέονται αυτά τα δύο; Τι μας λένε οι ειδικοί…
Στους περισσότερους έχει τύχει να πρέπει να ανέβουν μερικούς ορόφους σκαλιά και όταν φτάνουν προς το τέλος (ή και νωρίτερα) να «χάνουν» την αναπνοή τους. Γιατί όμως, εξακολουθείτε να λαχανιάζετε ακόμα και αν ανεβαίνετε σκάλες καθημερινά; Κατά πόσο σχετίζεται με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης;
Σκαλιά και… καρδιακή παροχή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν σας συμβαίνει δεν σχετίζεται με την φόρμα σας. «Η ιατρική ορολογία για αυτό το φαινόμενο είναι η δύσπνοια», λέει ο δρ Satjit Bhusri, καρδιολόγος και συμβαίνει όταν η καρδιά σας «εργάζεται έντονα» όταν ασκείτε τους μυς σας σε επίπονες δραστηριότητες, όπως η ανάβαση σε απότομα σκαλιά.
«Οι μύες σας απαιτούν περισσότερη παροχή οξυγόνου και η καρδιά σας προσπαθεί να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καρδιακή παροχή, η οποία είναι ουσιαστικά η ποσότητα ενέργειας που η καρδιά σας εκπέμπει στο σώμα» εξηγεί.
Το σώμα σας εργάζεται για να εξισορροπήσει την καρδιακή του παροχή, εκτελώντας διάφορες λειτουργίες, όπως η επιτάχυνση του καρδιακού σας παλμού ή αναγκάζοντάς σας να αναπνέετε πιο γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί η καρδιά σας χτυπάει δυνατά.
Πώς δεν θα λαχανιάζετε
Σύμφωνα με τον προπονητή υγείας και απόδοσης Cristian Plascencia, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. «Ίσως δεν έχετε φάει αρκετά, μπορεί να είχατε μια δύσκολη προπόνηση ή ακόμα και η καρδιά σας να δυσκολεύεται να αντλήσει περισσότερο αίμα και οξυγόνο προς το σώμα σας, καθώς οι απαιτήσεις του αυξάνονται όσο ανεβαίνετε σκάλες».
Με άλλα λόγια, εάν δεν ανεβαίνετε καθημερινά πολλούς ορόφους, μπορεί να κουραστείτε απότομα μετά από μερικούς. Αν θέλετε να κάνετε το ανέβασμα πιο εύκολο, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε με περιπάτους ή πεζοπορίες χαμηλής έντασης.
«Η αναπνοή από τη μύτη σας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό σχετικά χαμηλό και επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να γίνει πιο αποτελεσματικό στην αναπνοή και τη χρήση του οξυγόνου» εξηγούν οι ειδικοί.
Ξεκινήστε με 30 λεπτά και, στη συνέχεια, προχωρήστε μέχρι τα 75, και θα δείτε τα αποτελέσματα όταν… χρειαστεί να ανεβείτε σκάλες.