Ο χειμώνας έρχεται, μια εποχή δύσκολη και για το αυτοκίνητο. Είναι λοιπόν η ώρα οι οδηγοί να προετοιμάσουν το όχημά τους για τις απαιτητικές συνθήκες που δημιουργούν το χιόνι, ο πάγος και η ομίχλη.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι οδηγοί είναι ένας ενδελεχής έλεγχος στην πίεση των ελαστικών, όπως και προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν φθορά τους. Το βάθος του πέλματος δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1,6 mm, ενώ τα πλαϊνά δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή παραμόρφωση. Σε περίπτωση που φανούν τα λινά, πρέπει το ελαστικό να αντικατασταθεί άμεσα. Αν υπάρχει φθορά στο πέλμα, η οποία δεν είναι ομοιόμορφη, τότε υπάρχει πρόβλημα με τις αναρτήσεις.
Στις ορεινές περιοχές, κυρίως της βόρειας Ελλάδας- όπου το θερμόμετρο πέφτει κάτω από το μηδέν- θα πρέπει να τοποθετηθούν χειμερινά ελαστικά στο αυτοκίνητο, τα οποία έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι, τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Στο όχημα θα πρέπει να υπάρχει μία ξύστρα πάγου, ένα πανί ή ακόμα και ένα σπρέι αποπάγωσης για τις κλειδαριές, αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες σε περίπτωση χιονόπτωσης, καλώδια μπαταρίας, κουβέρτα, φακός και γάντια.
Μπαταρία και φώτα
Όταν πέφτει αρκετά χαμηλά η θερμοκρασία, συνήθως οι παλιές μπαταρίες δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την εκκίνηση. Για να αποφύγουν τα απρόοπτα, καλό είναι οι οδηγοί να επισκεφθούν έναν μηχανικό, που θα κάνει διάγνωση της κατάστασης της μπαταρίας. Επίσης, συμβουλεύεται να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία.
Με δεδομένο ότι τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ορατότητα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και για τα φώτα. Εάν οι λαμπτήρες στα φώτα εμπρός και πίσω ή στα φλας δεν λειτουργούν σωστά, πρέπει να αλλαχτούν.
Υαλοκαθαριστήρες και κλιματισμός
Απαραίτητη επίσης είναι η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Τα μάκτρα χρειάζονται αλλαγή μία φορά τον χρόνο και πάντα πρέπει να είναι καθαρά.
Επιπλέον, όταν είναι χαμηλή η θερμοκρασία, οι οδηγοί θα πρέπει να ελέγξουν το λιπαντικό του κινητήρα. Θα πρέπει να είναι στην στάθμη που ορίζει ο κατασκευαστής, ώστε να περιοριστεί η τριβή μεταξύ των εξαρτημάτων του κινητήρα. Το ψυκτικό πρέπει να αλλάζει τακτικά και να συμπληρώνεται με πρόσθετο. Το πλυστικό σύστημα του παρμπρίζ πρέπει να είναι γεμάτο και το νερό να μπορεί αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ειδικά αντιψυκτικά.
Καλό είναι ο κλιματισμός να λειτουργεί κάθε 15 ημέρες για 15 λεπτά. Αυτό θα προστατεύσει τη στεγανότητα του κυκλώματός του και θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις συνδέσεις των σωληνώσεων.
Στα αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ μπορεί να προκύψουν προβλήματα εκκίνησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το ντίζελ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο και μπορεί να εμφανιστούν κρύσταλλοι παραφίνης και να φράξουν το φίλτρο. Ακόμα και αν το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά είναι κατάλληλο για χειμερινές συνθήκες, είναι απαραίτητο ο οδηγός να παρκάρει το αυτοκίνητό του σε λιγότερο εκτεθειμένο στο κρύο μέρος, ιδανικά σε κλειστό χώρο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει το ρεζερβουάρ να είναι όσο πιο γεμάτο γίνεται, γιατί έτσι θα καθυστερήσει η ψύξη του ντίζελ.
Τέλος, καλό είναι το αυτοκίνητο να μην μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακίνητο τον χειμώνα. Η λειτουργία του κινητήρα για λίγα λεπτά ανά λίγες ημέρες θα κρατήσει σε καλή κατάσταση τη μπαταρία.
ΑΠΕ