Τι σημαίνει όταν “πετάει” το μάτι ή όταν μας “τρώει” το χέρι ή η μύτη;

Πού τελειώνει ο μύθος και πού ξεκινά η αλήθεια στις δεισιδαιμονίες της καθημερινότητάς μας;

της Ρένας Κολιοπάνου

«Όταν παίζει το μάτι σου, κάποιον θα δεις ή στενοχώρια θα περάσεις ανάλογα ποιο μάτι είναι και ανάλογα με το άτομο. Όταν σφυρίζει το αυτί θα συμβεί καλό ή κακό, θα ακούσεις κάτι καλό ή κακό, ανάλογα με το ποιο αυτί είναι. Όταν φτερνίζεσαι, κάποιος σε σκέπτεται. Όταν έχεις λόξιγκα, κάποιος σε μελετάει. Όταν έχεις φαγούρα στο λαιμό, κάποιος σε μελετάει. Όταν έχεις φαγούρα στο αριστερό χέρι, παίρνεις λεφτά. Στο δεξί, δίνεις λεφτά. Όταν ξύνεται η μύτη, είναι στενοχώρια. Όταν ξύνεται το πέλμα, θα πας δρόμο». 

Πες μου, αλήθεια πόσες φορές τα έχεις ακούσει όλα αυτά;

Άπειρες, θα πω εγώ, σύμφωνα με την δική μου εμπειρία. Μάλιστα, έχω γελάσει πολλές φορές, με όλα αυτά τα χαριτωμένα απομεινάρια λαϊκής θυμοσοφίας.
Δεν φαντάζεσαι φυσικά την έκπληξη μου, όταν στο βιβλίο «Authors of the Impossible: The Paranormal and the Sacred» του Jeffrey J. Kripal, διάβασα για την Τηλαισθησία – Τηλεγνώση (σύνθετη λέξη από το τηλέ + γνώση= η ικανότητα να αποκτάς πληροφορίες σχετικά με μακρινά γεγονότα, αντικείμενα ή άτομα μέσα από την ερμηνεία των φυσικών διαταραχών του σώματος όπως είναι η ταχυπαλμία, το «μυρμήγκιασμα», η φαγούρα ή το βούισμα στα αυτιά). Αναρωτήθηκα αν όλα αυτά με κάποιον τρόπο ισχύουν.

Αυτή η αντίληψη/γνώση μέσω απόστασης, ασκείται από τους αυστραλιανούς Αβοριγίνες της περιοχής της Δυτικής Έρημου. Κάλλιστα όμως, μπορείς να ανατρέξεις και στην δική μας αρχαία Ελλάδα, όπου πίστευαν πως ο «κνησμός», η φαγούρα δηλαδή του σώματος, ήταν προειδοποίηση των Θεών. Πίστευαν πως, όταν ένας άνθρωπος αισθανόταν φαγούρα στα πόδια του, θα έφευγε σε ταξίδι. Όταν πάλι τον έτρωγε η αριστερή του παλάμη, θα έπαιρνε δώρα.

Η πρόληψη αυτή έμεινε ως τα χρόνια μας. «Με τρώει το χέρι μου, χρήματα θα πάρω»συνηθίζουμε να λέμε όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι αρχαίοι όμως, θεωρούσαν γρουσουζιά, όταν αισθανόταν φαγούρα στην πλάτη, στο λαιμό, στα αφτιά και στη μύτη. Κάποτε για παράδειγμα, ο βασιλιάς της Σπάρτης, Άγις, ενώ έκανε πολεμικό συμβούλιο με τους αρχηγούς του, είδε ξαφνικά κάποιον από αυτούς να ξύνει αφηρημένος το αφτί του. Αμέσως σηκώθηκε πάνω και διέλυσε το συμβούλιο. «Θα έχουμε αποτυχία οπωσδήποτε. Οι θεοί προειδοποίησαν τον Αρίσταρχο. Ας αναβάλουμε για αργότερα την εκστρατεία» είπε. Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ακόμη ότι τα παιδιά που αισθάνονταν φαγούρα στη μύτη τους, θα γινόντουσαν κακοί πολεμιστές. Έτσι, όταν έβλεπαν κάποιο παιδί να ξύνει τη μύτη του, το τιμωρούσαν, για να μην την ξαναξύσει. Από την πρόληψη αυτή βγήκε η φράση: «η μύτη σου σε τρώει, ξύλο θα φας».

Διαπιστώνεις λοιπόν πως στην πραγματικότητα μοιράζεσαι τους ίδιους φόβους και ανησυχίες μέσα στους αιώνες. Όπως επίσης και με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο -αυτή την στιγμή- που αισθάνονται να έχουν συσπάσεις ή φαγούρα σε κάποια σημεία του σώματός τους, οι οποίες έρχονται από το πουθενά και στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζονται ακριβώς έτσι όπως ήρθαν, ξαφνικά.

Αν ανήκεις λοιπόν στους προληπτικούς, μια απλή σύσπαση στο μάτι σου, μπορεί να σου φέρει ένα σωρό από παρανοϊκές σκέψεις. Έτσι παρακάτω, κατέγραψα τις πιο συνηθισμένες κοινές εξηγήσεις που μπορείς να πάρεις, καθώς από χώρα σε χώρα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό

Μορφές της Τηλαισθησίας

Ερμηνεία συσπάσεων και φαγούρας σε ορισμένα μέρη του σώματος σου:

Στην κορυφή του κεφαλιού – Πρόοδος ή προαγωγή

Στο δεξί μάτι ή φρύδι – Θα συναντηθείς μ’ έναν παλιό φίλο

Στο αριστερό μάτι ή φρύδι – Σύντομα θα ενοχληθείς ή θα αισθανθείς απογοητευμένος

Στο αυτί – Θα ενοχληθείς για κάτι ή κάποιον

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο αυτί – Κάποιος σε ζηλεύει και σε κουτσομπολεύει

Βούισμα στο δεξί αυτί – Θα ακούσεις κάποια καλά νέα

Βούισμα στο αριστερό αυτί – Θα ακούσεις κάποια άσχημα νέα

Φαγούρα στο δεξί αυτί – Κάποιος μιλάει με καλά λόγια για εσένα

Φαγούρα στο αριστερό αυτί – Κουτσομπολιό που αφορά εσένα

Φαγούρα στην μύτη – Να αναμένεις σύντομα επισκέπτες

Φαγούρα στην μύτη (εσωτερικό) – Πρόβλημα ή θλίψη έρχεται στο δρόμο σου

Στόμα – Κάποιος μιλάει με αγένεια, πίσω από την πλάτη σου

Πίσω μέρος του λαιμού – Ένας συγγενής είναι άρρωστος

Δεξιός ώμος – Μια κληρονομιά

Αριστερός ώμος – Δυστυχία

Δεξιός αγκώνας – Συναρπαστικές ειδήσεις έρχονται στο δρόμο σου

Αριστερός αγκώνας – Άσχημα νέα ή ζημιές

Δεξιά παλάμη – Σύντομα θα λάβεις ένα χρηματικό ποσό

Αριστερή παλάμη – Θα πρέπει σύντομα να δαπανήσεις χρήματα

Στομάχι – Θα λάβεις μια πρόσκληση για να δειπνήσεις

Βουβωνική χώρα – Θα πρέπει να συμφιλιωθείς μετά από μια φιλονικία

Μηρός – Θα αλλάξεις τόπο κατοικίας

Δεξί γόνατο – Θα πας ένα ευχάριστο ταξίδι

Αριστερό γόνατο – Θα πας ένα δυσάρεστο ταξίδι

Δεξιός αστράγαλος – Σύντομα θα λάβεις ένα χρηματικό ποσό

Αριστερός αστράγαλος – Θα πρέπει σύντομα να δαπανήσεις χρήματα

Δεξί πόδι – Ανέμεινε ένα ταξίδι με πολλά οφέλη, σε μέρος που έχεις ξαναπάει

Αριστερό πόδι –Ένα ταξίδι θα οδηγήσει σε απώλεια, ή θα ταξιδέψεις κάπου που δεν έχεις πάει στο παρελθόν

Συμπέρασμα:
Είμαι σίγουρη ότι ακόμη κι αν δεν έχει σημασία από πού προκύπτει η ξαφνική σύσπαση – φαγούρα, εσύ μπορεί να την αισθάνεσαι ως κάτι σημαντικό. Συνήθως, αυτά θα επιλυθούν από μόνα τους, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Ίσως πάλι να πρέπει να αναρωτηθείς αν οφείλονται στην αύξηση του στρες, στην καταπόνηση των ματιών σου ή στην έλλειψη ύπνου. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη σύσπαση των μυών ή μια υπερβολική πρόσληψη σε καφεΐνη ή αλκοόλ μπορεί να είναι η δική σου περίπτωση.

Ύστερα, δεν είναι σαφές να πω την αλήθεια, από πού αυτές οι συγκεκριμένες θεωρίες προέρχονται. Την επόμενη φορά λοιπόν που «το μάτι σου πετάει», ιδίως το δεξί, που ξέρεις κάτι καλό θα μπορούσε να είναι στο δρόμο σου. Ίσως μάλιστα ένας παλιός καλός φίλος, όπως λέει και η ερμηνεία. Πάνω απ’ όλα να είσαι αισιόδοξος… ή απλά να πάρεις έναν υπνάκο (να ξεκουραστεί και το καημένο ματάκι).