Έρχεται το τέλος της λειτουργίας πτήσης – Η μεγάλη αλλαγή στα αεροπορικά ταξίδια

Τέλος η λειτουργία πτήσης στα αεροπλάνα: Με το 5G θα μιλάμε και θα στέλνουμε μηνύματα στις πτήσεις, αλλά όχι δωρεάν

Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι επιβάτες όταν το αεροπλάνο πρόκειται να απογειωθεί είναι να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα θέσουν σε «λειτουργία πτήσης». Αλλά αυτή η οδηγία πρόκειται οσονούπω να αποτελέσει παρελθόν σύμφωνα με την El Pais. Κι αυτό επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες για τη νέα τηλεφωνία 5G που θα επιτρέψει την κινητή συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους πελάτες να πραγματοποιούν και να δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα όπως ακριβώς θα έκαναν στο έδαφος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο αεροπλάνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι αεροπορικές εταιρείες πιθανότατα θα χρεώνουν ειδική τιμή, καθώς η σύνδεση μπορεί να περιλαμβάνει σύνδεση σε δίκτυα από πολλές χώρες.

Αυτή την απόφαση εξήγησε ο Δημήτρης Παντελή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ.

Αρχικά ανέφερε ότι ο λόγος αυτής της αλλαγής οφείλεται στον διπλασιασμό της ανάγκης για δεδομένα κινητής τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες, ενώ το εν πτήσει wifi φέρνει στις αεροπορικές εταιρείες έξτρα τρία ευρώ ανά πελάτη. «Αθροίζεται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ανά έτος».

Συμπλήρωσε ότι δεν σημαίνει ότι ο κάθε πελάτης θα επιλέξει αυτή την δυνατότητα. «Είναι στο χέρι του καθενός αν θα επιλέξει την υπηρεσία, γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό και αργό».

Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους τεχνολογίας να μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εντός του αεροπλάνου. «Διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο είναι μέταλλο και δεν μπορεί να έρθουν μέσα ηλεκτροκύματα από 5G ή wifi. «Θα πρέπει να σου δώσει η αεροπορική εταιρεία την πρόσβαση σε τέτοιες τεχνολογίες».

Ακόμη, ανέφερε ότι τόσα χρόνια δεν μπορούσε να εισαχθεί διαδίκτυο στο αεροπλάνο λόγω ασφάλειας. «Υπάρχουν μηχανήματα εντός του αεροπλάνου που δουλεύουν σε συχνότητες πολύ κοντά στην κινητή. Στην Κύπρο έχουμε δώσει δύο από τις τρις συχνότητες οι οποίες είναι πιο κάτω από τις συχνότητες που έχουν τα μηχανήματα στα αεροπλάνα».

Διευκρίνισε ότι η Ευρώπη θα επιτρέψει στις συχνότητες κινητής που δεν εμποδίζουν τα υπόλοιπα μηχανήματα του αεροπλάνου. Όσον αφορά την υπηρεσία 5G, ανέφερε ότι είναι δημοφιλές στην Κύπρο. «Το 5G είναι για να βοηθηθούν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης».

Ο κ. Παντελή επεσήμανε ότι ετοιμάζεται το 6G. «Θα έχει πρακτική ταχύτητα. Θα υπάρχει πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας». Διευκρίνισε ότι πριν εφαρμοστεί μια τεχνολογία, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες από ειδικούς.