Οι “Μαρία Κώτη και Σκίουρο5” παρουσιάζουν το “Los Hermanos” – [video]

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ, οι “Μαρία Κώτη και Σκίουρο5” παρουσιάζουν το “Los Hermanos”, ένα τραγούδι που έγινε ευρέως γνωστό από την μεγάλη Mercedes Sosa, την “φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή”, για να καταδείξουν την κοινωνική αδικία που τελείται εις βάρος των ΑμεΑ, αλλά και να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους για όλους αυτούς που καθημερινά επιβιώνουν εξόριστοι, αδικημένοι και αποκλεισμένοι.

Δείτε το video:

“Τέχνη, είναι η γλώσσα που μας χαρίστηκε τη στιγμή που αποκτήσαμε την ανθρώπινη μας ιδιότητα. Είναι αυτή η γλώσσα που εκφράζει όσα αδυνατούν να πουν οι λέξεις. Η τέχνη, υπακούοντας μόνο στην αλήθεια, δεν έχει κανόνες, δεν έχει περιορισμούς, «σίδερα», και οφείλει να αγγίζεται από όποιον την επιζητά. Ο αποκλεισμός από την τέχνη, την «αγωγή της ψυχής» και τη διασκέδαση δεν είναι αμέλεια ή άγνοια, είναι μια συλλογική συνενοχή. Οι πρακτικές που δυσχεραίνουν τη διαβίωση, η απραξία και η άγνοια απέναντι στα δικαιώματα των ατόμων με βλάβες, είναι οι ράγες πάνω στις οποίες περνάει το τρένο του μισαναπηρισμού και της κοινωνικής υποβάθμισης.”]

Οι ανάπηροι στο σύνολο τους και συνεπώς και οι ανάπηροι καλλιτέχνες, ζουν στο σκοτάδι. Οι “όροι” και οι συνθήκες της σύγχρονης “τυποποιημένης” κοινωνίας, εξορίζουν τιμωρητικά όσους δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια του “τυπικού”. Η αλλαγή είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας ώστε να σπάσει ο κλοιός του αποκλεισμού. Η Ελευθερία επιλογών, η ελεύθερη και αυτόνομη πρόσβαση, είναι πανανθρώπινο δικαίωμα.

Συντελεστές:
Μαρία Κώτη: Τραγούδι
Μιχάλης Αυλωνίτης: Μπάσο
Μιχάλης Ζέγας: Κιθάρα
Χριστόφορος Πιτσιδήμος: Τύμπανα
Μαρία Φραγκιαδάκη: Διερμηνεία/ Απόδοση, με την πολύτιμη βοήθεια του δάσκαλου νοηματικής γλώσσας Γιώργο Ανδρούδη
Γιάννης Ανδρίτσιος: Εικονοληψία και επεξεργασία βίντεο
Iain Dennis: Υπεύθυνος φωτισμού
Γιώργος Καπαρός: Ηχοληψία
Μετάφραση/ Απόδοση υποτίτλων: Βασιλική Κονιτοπούλου/ Μιχάλης Ζέγας
Οργάνωση παραγωγής: Μιχάλης Ζέγας

Ευχαριστούμε θερμά την Ελένη Δάγκα για την παραχώρηση του χώρου “The Garage” στο Ρέθυμνο, καθώς και την Ειρήνη Κλάδου, Παύλο Μελισσινό εκ μέρους του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου για την παραχώρηση 2 αμαξιδίων, την Εύη Ζευγαδάκη για τη διευκόλυνση και την προσφορά της στη διαδικασία.