Η τέλεια συνταγή για σπιτική μουστάρδα

Λίγη μουστάρδα πάντα νοστιμίζει το σάντουιτς ή το φαγητό μας, ειδικά αν αυτό είναι κοτόπουλο ή μπιφτέκι, και για πολλούς είναι απαραίτητο καρύκευμα στην κουζίνα τους. Τι περιέχει, όμως;

H μουστάρδα αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά εμπορεύσιμα καρυκεύματα στον δυτικό κόσμο και παρασκευάζεται από σπόρους (σπέρματα) συγκεκριμένων φυτών. Τα κυριότερα είδη είναι το σινάπι με κίτρινα σπέρματα, η κράμβη η βουρλοειδής με σκουρόχρωμα σπέρματα και η κράμβη η μαύρη με επίσης σκουρόχρωμα σπέρματα. Η σύνθεση της μουστάρδας του εμπορίου αποτελείται από: νερό, ξύδι, σιναπόσπορο, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές ουσίες όπως είναι η κουρκουμίνη, συμπυκνωμένο μείγμα λεμονιού και διάφορα μπαχαρικά. Γενικά, είναι χαμηλή σε λιπαρά και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Σε διάφορα χρώματα για κάθε γούστο
Η μουστάρδα διαφοροποιείται βάσει του είδους των σπόρων, όπως τους είδαμε παραπάνω. Από το σινάπι παράγεται η λευκή και η κίτρινη μουστάρδα, και από την κράμβη αντίστοιχα η καφέ και η μαύρη μουστάρδα. Βάσει της μορφής της, διαφοροποιείται σε σπόρους, σε σκόνη (ώστε να αναμιχθεί με νερό ακριβώς πριν σερβιριστεί) και σε μορφή πάστας, η οποία είναι η πιο συχνή που συναντάται στο εμπόριο. Από το καυτερό της γεύσης ταξινομείται σε μουστάρδα με απαλή, μέτρια, ή καυτερή γεύση.

Τέλος, οι πιο δημοφιλείς μουστάρδες είναι οι γαλλικές και χωρίζονται στην ωχροκίτρινη Dijon που παράγεται στην ομώνυμη πόλη, είτε από μαύρους, είτε από καφέ σπόρους και στην πιο σκούρα κίτρινη Bordeaux επίσης από την ομώνυμη πόλη, με σπόρους με ολόκληρο το περίβλημα τους.

Η θρεπτική της αξία
Κάθε 100 γραμμάρια κλασσικής κίτρινης μουστάρδας περιέχουν 66 θερμίδες, 8 γρ. υδατάνθρακες, 3γρ. σάκχαρα, 3 γρ. φυτικές ίνες, 3γρ. λιπαρά, 4 γρ. πρωτεΐνη. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, ας δούμε αυτά τα συστατικά σε 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα: 3 θερμίδες, 0,292γρ. υδατάνθρακες, 0,2γρ. φυτικές ίνες, 0,167γρ. λιπαρά, 0,187γρ. πρωτεΐνη.

Επίσης, η μουστάρδα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και σελήνιο.

Πώς να φτιάξετε τη δική σας μουστάρδα
Η συνταγή της μουστάρδας δεν είναι δύσκολη, αν έχουμε όλα τα απαραίτητα υλικά.

Θα χρειαστεί χρόνος 30 λεπτών και για 300ml μουστάρδας πρέπει να έχετε:

  • 100 γραμμάρια σκόνη μουστάρδας (σιναπάλευρο)
  • 25 γραμμάρια σιναπόσποροι (προαιρετικά)
  • 2-3 πρέζες λευκό πιπέρι, τριμμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα, προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
  • 1-2 πρέζες ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού λευκό ξίδι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά (εκτός από το ξίδι) και μουλιάστε σε χλιαρό νερό για περίπου 20 λεπτά.

Έπειτα προσθέστε το ξίδι και ανακατέψτε ελαφρώς. Χτυπήστε τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να δέσουν και να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα.

Μπορείτε, προεραιτικά να αρωματίσετε την μουστάρδα σας με κάποιο μυρωδικό, όπως σχοινόπρασσο. Σε αυτή την περίπτωση το ψιλοκόβετε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, και έπειτα σουρώνετε τη σάλτσα.

Αναστασία Μαμάτσιου – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
diatrofi