Οι θορυβώδεις γείτονες δεν απειλούν μόνο την ηρεμία μας αλλά και τον ύπνο μας και σε βάθος χρόνου μπορούν να απειλήσουν και την υγεία μας, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία
Όπως και με την οικογένεια, έτσι και τους γείτονες συνήθως δεν τους διαλέγουμε και τις περισσότερες φορές το ποιος άνθρωπος μένει δίπλα μας ή από πάνω μας αποτελεί… λαχείο. Συνεπώς, μια ήσυχη διαβίωση δεν είναι πάντα εγγυημένη και εκτός από τα προφανή προβλήματα, θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια και προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.
Στην πραγματικότητα, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος από τους γείτονες είναι πιο ενοχλητικός από οποιαδήποτε άλλη ακουστική ενόχληση.
Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται γενικά για δομόφερτους θορύβους μικρής διάρκειας, που προκαλούνται από το χτύπημα των ποδιών, την πτώση των αντικειμένων και τη μετακίνηση των επίπλων. Η μικρή τους διάρκεια τους καθιστά πιο ενοχλητικούς σε σύγκριση με άλλους ήχους.
Πιο ανησυχητικό όμως θεωρείται το γεγονός ότι αυτοί οι τύποι θορύβου μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά.
Οι επιστήμονες από τον Καναδά, την Κορέα και τη Γερμανία για τη μελέτη τους δημιούργησαν ένα τεχνητό περιβάλλον σαλονιού και κατέγραψαν τον ήχο από την πτώση αντικειμένων και το βάδισμα των ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εκτέθηκαν στη συνέχεια στους ήχους με τη χρήση μεγαφώνων, απλών ακουστικών και ακουστικών εικονικής πραγματικότητας και βαθμολόγησαν το επίπεδο εκνευρισμού τους σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100.
Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής, οι συμμετέχοντες έκριναν τους κρουστικούς ήχους πιο ενοχλητικούς από τους συνεχείς ήχους, όπως η μουσική ή η ομιλία.
«Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιους ανεπιθύμητους ήχους μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και διαταραχές του ύπνου», επισημαίνει ο Markus Mueller-Trapet από την ερευνητική ομάδα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ήχος που προκαλείται όταν οι άνθρωποι περπατούν ξυπόλητοι δεν συμπεριλαμβάνεται στις τεχνικές απαιτήσεις για την κατασκευή κτιρίων.
Σε δεύτερο χρόνο, επομένως, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα συμπεριληφθούν στις προδιαγραφές αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών κτιρίων, έτσι ώστε να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα αστικά περιβάλλοντα.