Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Διαλέξτε το πιο υγιεινό

Επειδή τα γλυκά των Χριστουγέννων φτάνουν στο τραπέζι μας νωρίτερα από τα ίδια τα Χριστούγεννα, σας αναλύουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, έτσι ώστε να τα απολαύσετε, αλλά με μέτρο.

Για κάποιους το νόημα των γιορτών κρύβεται πίσω από τη ζεστασιά και την οικογενειακή θαλπωρή, για άλλους πίσω από τη διασκέδαση ή την ξεκούραση και για κάποιους άλλους πίσω από τα… χριστουγεννιάτικα φαγητά και δη τα γλυκά, δηλαδή τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Λόγω του ότι τα Χριστούγεννα είναι και η μοναδική περίοδος του χρόνου που τα απολαμβάνουμε (και για μερικούς μήνες μετά τις γιορτές, μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα…), πολλές φορές ίσως το παρακάνουμε, μη έχοντας υπόψη μας τις θερμίδες που καταναλώνουμε, αλλά ούτε και τα συστατικά τους και τι προκύπτει από αυτά.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τα «βάλουμε κάτω» -όχι για να τα καταβροχθίσουμε, αλλά για να τα αναλύσουμε και να μάθουμε τι καταναλώνουμε- έτσι ώστε να διαλέξουμε το πιο υγιεινό από τα δύο και να βάλουμε μέτρο στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο μικροσκόπιο

Και τα δύο είναι νόστιμα και γιορτινά, στην παρασκευή τους, όμως, υπάρχουν διαφορές στα υλικά που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το καθένα να έχει διαφορετική θρεπτική και θερμιδική αξία.

-Μελομακάρονα

Μπόλικο λάδι και αλεύρι, χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ, κανέλα, καρύδια είναι μερικά από τα πιο βασικά υλικά που χρειαζόμαστε προκειμένου να γεμίσουμε το φούρνο μας με τα μακρόστενα γλυκίσματα που στο εξωτερικό είναι γνωστά ως «small honey cakes».

Από τα παραπάνω, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η κατανάλωση κανέλας σε συστηματική βάση μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερίνη.

Από την άλλη, τα φλιτζάνια ζάχαρης που χρησιμοποιούνται, γεμίζουν με θερμίδες τα μελομακάρονα (τα οποία ήδη είναι επιβαρυμένα σε θερμίδες και από τα ωφέλιμα συστατικά του, όπως το μέλι, τα καρύδια, το ελαιόλαδο κ.λπ) και το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι αυξάνει και άλλο την ποσότητα υδατανθράκων και τις θερμίδες που λαμβάνουμε από ένα τόσο νόστιμο γλυκό.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ένα κλασσικό μελομακάρονο περιέχει ωφέλιμα λιπαρά σε μεγαλύτερο ποσοστό και κορεσμένα σε μικρότερο, ενώ οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 130-150, αναλόγως βέβαια και τον τρόπο παρασκευής του.

-Κουραμπιέδες

glukies-xristougenniatikes-protaseis-apo-ta-boreia

Το λαχταριστό αυτό γλυκό, που συνήθως βρίσκεται παραδίπλα από τα μελομακάρονα στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, είναι βουτηγμένο στη ζάχαρη άχνη, ενώ περιέχει βούτυρο, άσπρο αλεύρι, αβγά, ανθόνερο, αμύγδαλα, βανίλια, μπέικιν πάουντερ και κονιάκ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα ταψί κουραμπιέδες, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυξημένα σε σχέση με τα μελομακάρονα, αφού το βούτυρο κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες, λόγω του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης.

Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Τα αβγά του κουραμπιέ, από τη μία αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, στα θετικά τους, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και το γεγονός ότι τα αβγά αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, βιταμίνης Α, σιδήρου, βιταμίνης Β5, φυλλικού οξέος κ.ά.

Όσον αφορά το κομμάτι που… «καίει» τους περισσότερους, οι κουραμπιέδες έχουν συνήθως λίγο περισσότερες θερμίδες από τα μελομακάρονα, φτάνοντας μέχρι τις 180 ο ένας.

Μελομακάρονα – κουραμπιέδες: σημειώσατε 1

Αν σκοπεύετε αυτά τα Χριστούγεννα να είστε προσεκτικοί στη διατροφή σας, τότε το μελομακάρονο είναι η ορθότερη επιλογή για εσάς. Μπορεί να μην σας εξασφαλίσει πολύ λιγότερες θερμίδες, αλλά έχει να σας προσφέρει πολύ πιο θρεπτικά συστατικά από τον κουραμπιέ. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως πάντα, ισχύει κι εδώ το «παν μέτρον άριστον» γι’ αυτό μην κρυφτείτε πίσω από τη δικαιολογία «τα μελομακάρονα είναι υγιεινά» και τα καταναλώνετε πέντε-πέντε. (Άλλωστε μην ξεχνάτε: τα 5 μελομακάρονα φτάνουν τις 750 θερμίδες). Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να καταναλώσετε λίγο μικρότερη μερίδα φαγητού, έτσι ώστε να αφήσετε… χώρο και να απολαύσετε χωρίς τύψεις το μελομακάρονό σας.

Αν, από την άλλη, έχετε φάει τη γεμιστή γαλοπούλα σας, έχετε κάνει το… μακροβούτι σας στις διάφορες σος, τα σουφλέ, τις χριστουγεννιάτικες πίτες και τις πατάτες ογκρατέν, τότε οι 30 θερμίδες λιγότερες του μελομακάρονου και τα λίγο περισσότερα θρεπτικά του συστατικά δεν πρόκειται να κάνουν διαφορά. Δοκιμάστε και τα δύο και από Δευτέρα (ή από το 2012) δίαιτα…

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ