“Αθώα δηλώνει” για το Qatargate, λέει ο δικηγόρος της Καϊλή στην Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση της Εύας Καϊλή: «Είμαι αθώα» είναι η δήλωση που μετέφερε μέσω του δικηγόρου της αναφορικά με την εμπλοκή της στο Qatar Gate.

«Αθώα» δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της στην Ελλάδα, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές και τονίζει πως δεν έχει καμία εμπλοκή με το Qatar Gate.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή του Open, υποστήριξε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υπογράμμισε πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που έχουν ανακοινωθεί από τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου.

«Δεν υπάρχει κούνια»

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο, ο γνωστός δικηγόρος ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

«Η κα Καϊλή δεν είχε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η εταιρεία real estate είναι μια ΙΚΕ και ιδρύθηκε πριν από ένα μήνα, δεν έχει καμία εμπορική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Δείτε το video:

Πώς έδρασαν οι βελγικές Αρχές στο Qatar Gate

Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε στις Βρυξέλλες όπου αύριο, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας, «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Η «πυραμίδα» του κυκλώματος Qatar Gate

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» στην υπόθεση διαφθοράς -Qatar Gate- στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, για τον οποίο οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του και της κόρης του.

Τονίζεται ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε διαφορετικά σπίτια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή. Ο συνήγορος τους είχε αντιταχθεί στο αίτημα των βελγικών αρχών να εκδοθούν στις Βρυξέλλες, ζητώντας περιθώριο μιας εβδομάδας για να μελετήσει τη δικογραφία.

Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 μέχρι το 2019. Είναι ιδρυτής της ΜΚΟ «FIGHT IMPUNITY», ενώ είναι το δικό του κινητό που έδωσε «στίγματα» στις Αρχές και ξεκίνησαν οι έρευνες, καθώς σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, παρακολουθείτο δύο χρόνια, με τον ίδιο να είναι στο στόχαστρο των Αρχών και για τη ΜΚΟ.

Ένας εκ των στενότερων συνεργατών του και επίσης συλληφθείς, είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή. Ο 36χρονος είναι σημαντικό στέλεχος στην ΜΚΟ και συνιδρυτής της.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή, εκτός από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ήταν και αρμόδια για τις σχέσεις ΕΕ – Μέσης Ανατολής.

Εταιρεία real estate στην Ελλάδα

Aπό την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντοπίστηκε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της.

Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και ήδη δεσμεύθηκε ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.

Η εντολή για δέσμευση αφορά την Εύα Καϊλή, τον σύζυγό της, τους γονείς και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (αδέλφια) ενώ αναφέρεται σε ακίνητα, λογαριασμούς, πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρείες και συμμετοχές σε αυτές και λοιπά.

Πρωτίστως όμως η δέσμευση στοχεύει στην αναζήτηση και στο μπλοκάρισμα μετρητών ή ακριβών κινητών πραγμάτων (δώρων) που μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που έχει αποδοθεί ήδη από τις βελγικές Αρχές και ερευνάται για την Εύα Καϊλή και τον ιταλικής καταγωγής σύζυγό της.

Δέσμευση περιουσίας

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε πριν από λίγο τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καιλή μελών της οικογενείας της και του συντρόφου της.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, k.λπ.).

Να θυμίσουμε ότι η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματικής οργάνωσης και διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L’Echo» και «Soir». Στην ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.