Είναι ευγενικό να ρωτάμε κάποιον τι δώρο θέλει; – Το savoir-vivre των δώρων

Απαντήσεις σε μια σειρά από συχνές ερωτήσεις και διλήμματα που αφορούν τα δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα.

Η αγορά δώρων προϋποθέτει οργάνωση, ευαισθησία και φαντασία και μπορεί να εξελιχθεί σε μια εξουθενωτική διαδικασία. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχαμε έναν gift consultant να μας συμβουλεύει τι να αγοράσουμε στην ανιψιά μας και έναν personal shopper που θα στεκόταν στην ουρά του ταμείου του καταστήματος παιχνιδιών. Για τους περισσότερους όμως από εμάς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, επομένως πρέπει να πλοηγηθούμε μόνοι μας στον λαβύρινθο των δώρων. Ας είμαστε, τουλάχιστον, ενημερωμένοι όσον αφορά την εθιμοτυπία τους, ώστε η ανταλλαγή τους να είναι για όλους μια χαρούμενη στιγμή.

Είναι αποδεκτό να κάνετε μια wish list και να τη δώσετε σε συγγενείς και φίλους;
Μια λίστα επιθυμιών μπορεί να ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Ανακουφίζει από το άγχος τον δωρητή, εξασφαλίζει ότι θα αποκτήσετε κάτι που σας αρέσει πολύ και φροντίζει ώστε να μην χαθεί χρόνος και χρήμα. Για να αισθανθείτε λιγότερο άβολα, κάντε μια ανταλλαγή, ζητήστε πρώτα από τον αποδέκτη της λίστας να φτιάξει τη δικιά του και να σας τη δώσει. Προσπαθήστε να είστε κάπως ασαφής όταν γράφετε τη wish list σας, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης όταν θα λάβετε το δώρο. Για παράδειγμα, το «κομψές παντόφλες» είναι προτιμότερο από το «παντόφλες Versace με τη μέδουσα».

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε δώρο για κάποιον, είναι ευγενικό να τον ρωτήσετε τι θέλει;
Τις γιορτές τα παιδιά είναι πολύ πιο χαρούμενα από τους ενήλικες, επειδή παίρνουν τα δώρα που τους αρέσουν, καθώς συνηθίζουμε να τα ρωτάμε τι θέλουν αντί να μαντεύουμε, ή τα προτρέπουμε να γράψουν γράμμα στον Αγιο Βασίλη (το οποίο διαβάζουμε). Επομένως, μην ντρέπεστε να ρωτήσετε, αλλά διατυπώστε όμορφα και έξυπνα την ερώτησή σας. Αντί να πείτε το συνηθισμένο «τι θέλεις για δώρο;», προτιμήστε το «υπάρχει κάτι που σε ενθουσιάζει αληθινά αυτόν τον καιρό»;

Είναι σωστό να δωρίζετε δώρα που σας έχουν χαρίσει άλλοι;
Αυτό που παλιά ήταν ντροπή (αλλά το κάναμε όλοι, τουλάχιστον με τα ποτά), σήμερα είναι μια κίνηση ενάντια στη σπατάλη. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο την ταΐστρα πουλιών που σας παρήγγειλε η θεία σας από το Amazon, τότε χαρίστε τη χωρίς δεύτερη σκέψη. Φυσικά, βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο δωρητής και το τρίτο πρόσωπο δεν ανήκουν στον ίδιο κοινωνικό κύκλο, για να αποφύγετε πληγωμένα συναισθήματα.

Είναι αγενές να αλλάξετε ένα δώρο που δεν σας αρέσει;
Καθόλου, καθώς ένα δώρο που κάθεται στη ντουλάπα και μαζεύει σκόνη δεν εκπληρώνει τον σκοπό του, ο οποίος είναι να σας γεμίσει χαρά. Φροντίστε κι εσείς για την ευτυχία των άλλων, βάζοντας πάντα κάρτα αλλαγής στα δώρα που χαρίζετε – ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η συσκευή εντοπισμού αντικειμένων AirTag της Αpple είναι το πιο cool δώρο στον κόσμο για τον αφηρημένο αδερφό σας, αφήστε εκείνον να το αποφασίσει μόνος του.

Αν κάποιος σας κάνει ένα δώρο, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει αντάλλαγμα;
Η ευγνωμοσύνη είναι υποχρεωτική, οι ενοχικές αγορές σε κατάσταση πανικού δεν είναι. Αν η παλιά σας συμφοιτήτρια από το Λονδίνο εμφανιστεί στο ραντεβού σας με ένα ωραιότατο κερί Diptyque κι εσείς είστε με άδεια χέρια, εκφράστε τις ειλικρινείς ευχαριστίες σας και σημειώστε στο ημερολόγιό σας να της κάνετε, μελλοντικά, μία ωραία έκπληξη.

Τι δώρο να δώσετε στην οικιακή βοηθό σας ή την babysitter;
Τα μετρητά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη όλο τον χρόνο. Οσο για το ποσό, το σωστό είναι να τους δώσετε τη συνηθισμένη αμοιβή τους ως δώρο Χριστουγέννων.

Τι γίνεται αν δεν σας περισσεύουν αρκετά χρήματα για δώρα;
Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και επινοήστε D.I.Y. λύσεις. Για παράδειγμα, ψηφιοποιήστε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και μοιραστείτε τις με μέλη της οικογένειάς σας, συνθέστε ένα κολάζ φωτογραφιών με ένα online πρόγραμμα όπως το befunky και χαρίστε το στους φίλους, οργανώστε μια πεζοπορία ή ένα πικ νικ για την παρέα σας, αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε μια φοβερή μουσική λίστα αναπαραγωγής για τον κολλητό σας, φτιάξτε μελομακάρονα για τη γιαγιά σας.

Το βαφτιστήρι σας μεγάλωσε και πηγαίνει Γυμνάσιο. Να του δώσετε μετρητά ή δωροκάρτα;
Παρόλο που οι δωροκάρτες είναι μεταμφιεσμένα χρήματα, μπορούν να κάνουν κάτι που τα χρήματα δεν μπορούν, να δείξουν στον παραλήπτη τους ότι σκεφτήκατε τι του αρέσει και ποιο είναι το αγαπημένο του κατάστημα και να τον προτρέψετε να περιποιηθεί τον εαυτό του.

Eίναι ωραία ιδέα για δώρο μια δωρεά;
Οποιαδήποτε δωρεά είναι μια πράξη καλοσύνης. Αν, μάλιστα, επιλέξετε έναν οργανισμό που ταιριάζει στη φιλοσοφία και τα πιστεύω του αγαπημένου σας προσώπου, τότε πρόκειται για ένα υπέροχο δώρο.

Πρέπει να αγοράσατε δώρα για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας;
Δεν υπάρχει κανόνας, όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τον προϋπολογισμό σας. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα οικογενειακό τραπέζι όπου συγκεντρώνεται ένα τεράστιο σόι, προτεραιότητα στα δώρα έχουν πάντα τα παιδιά.

Αν κάποιος έχει γενέθλια ή γιορτή την περίοδο των Χριστουγέννων, θα πρέπει να του αγοράσετε δύο δώρα ή ένα ακριβότερο;
Αν τον ρωτούσαμε, το πιθανότερο είναι να απαντούσε ότι προτιμάει να λάβει δύο δώρα. Ετσι, επιλέξτε κάτι σπέσιαλ για τα γενέθλιά του και χαρίστε του κάτι μικρότερο, πιο συμβολικό για τα Χριστούγεννα. Με αυτό τον τρόπο ο εορτάζοντας δεν θα απογοητευτεί, αφού ξέρει ότι τον σκέφτεστε και δίνετε σημασία σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του.

Πώς μπορείτε να κάνετε πιο βιώσιμα δώρα;
Επιλέγοντας sustainable ρούχα και αξεσουάρ από τις μεγάλες αλυσίδες ένδυσης και αθλητικών ειδών, ανακαλύπτοντας brands με φιλοσοφία στηριγμένη στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, στηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις και Έλληνες δημιουργούς και σχεδιαστές. Μην παραλείψετε να σκεφτείτε βιώσιμες ιδέες και για το τύλιγμα των γιορτινών δώρων, όπως το furoshiki, το παραδοσιακό ιαπωνικό τύλιγμα με ύφασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Tο περιτύλιγμα παίζει κάποιον ρόλο;
Είναι πιο σημαντικό και από το ίδιο το δώρο. Και πρέπει πάντα να είναι προσωποποιημένο. Επιλέγουμε εμείς το περιτύλιγμα, τις κορδέλες, τους χρωματισμούς πάνω από τις σακούλες των καταστημάτων. Η μονή εξαίρεση πρέπει να αποτελούν τα online luxury του εξωτερικού, όπου είναι περιττή οποιαδήποτε προσθήκη και μπορεί να συνοδεύεται και από το μήνυμα που θέλετε να λάβει ο παραλήπτης. Η κάρτα, το γράμμα και μια αφιέρωση πάντα απαραίτητη, πότε τυπική. Πρέπει να φανερώνει τη σχέση, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις που μας συνδέουν με τον παραλήπτη.

Υπάρχουν κάποια δώρα που να “απαγορεύονται”;
Tα έργα τέχνης και τα υπερβολικά ακριβά δώρα, ειδικά όταν απευθύνονται σε ανθρώπους μετρίων εισοδημάτων. Ακόμα τα εσώρουχα, από άντρες που πολιορκούν γυναίκες. Τα αρώματα πρέπει να προσφέρονται μόνο αν γνωρίζετε ακριβώς τις νότες κορυφής που προτιμάει ο παραλήπτης. Και τέλος τα κρασιά όταν πηγαίνετε καλεσμένοι σε δείπνο. Υπάρχει ο “κίνδυνος” να είναι ή πολύ καλύτερα από του οικοδεσπότη ή πολύ χειρότερα!

Τελικά, είναι καλύτερο να χαρίζουμε χρήσιμα δώρα;
Πάντα εκτιμούμε τα χρήσιμα πράγματα αλλά αυτό που θα φέρει το μεγαλύτερο χαμόγελο είναι το πρωτότυπο και απροσδόκητο δώρο.

newmoney