Πότε θα έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα

Δραματική αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 με τον καιρό να μην θυμίζει σε τίποτα χειμώνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, πως εξαιτίας της ταχύτατα εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, οι χειμώνες στη χώρα μας θα θυμίζουν πλέον άνοιξη, με μικρά διαλείμματα κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων, η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί το επόμενο τρίμηνο από 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το κανονικό για την εποχή, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι είναι πιθανό να καταταγεί ως και το τρίτο πιο ζεστό έτος από τότε που άρχισαν να τηρούνται ιστορικά δεδομένα για τη θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα μικρό δείγμα αυτής της κατάστασης βίωσε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 ο οποίος ήταν ο θερμότερος της τελευταίας 12ετίας.

Πιο ζεστή ήταν και η φετινή Πρωτοχρονιά, κατά την οποία οι ανώτατες τιμές διαμορφώθηκαν έως και 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το φαινόμενο και η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών.

«Από το 2014 και μετά όλοι οι μήνες στην Ευρώπη είχαν θερμοκρασίες πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές. Η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών είναι εντυπωσιακή. Αυτές τις ημέρες η ακραία ζέστη που επικρατεί στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως και 10-12 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό σε κάποιες περιοχές θα συνεχιστούν έως και τα Φώτα με εξαίρεση τη Σκανδιναβία» τόνισε ο δρ Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς επεσήμανε στα «ΝΕΑ» ότι τον Δεκέμβριο του 2022 σημειώθηκε ρεκόρ 40ετίας ως προς τις ημέρες ηλιοφάνειας.

«Με βάση τα προσωπικά μου αρχεία, ο Δεκέμβριος έχει κατά κανόνα 7-8 ημέρες ηλιοφάνειας. Φέτος η ηλιοφάνεια άρχισε περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί έως τώρα» εξήγησε ο κ. Κολυδάς.