Διαβάζετε γι’ αυτές, υπόσχεστε ότι θα τις βάλετε στη διατροφή σας «από Δευτέρα», αλλά ακόμη δεν τα έχετε καταφέρει. Με τη νέα χρονιά, όμως, οι παρακάτω 6 τροφές πρέπει να μπουν στην κουζίνα και στο πιάτο σας.
Αν μια από τις υποσχέσεις που δώσατε στον εαυτό σας για τη νέα χρονιά που ετοιμάζεται να ξεκινήσει είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να τρώτε πιο υγιεινά, τότε οι παρακάτω τροφές, που μέχρι τώρα αγνοούσατε, είναι μια καλή αρχή.
Θυμηθείτε την τελευταία φορά που φάγατε σαρδέλες, τσιμπολογήσατε τους σπόρους του ροδιού ή προσθέσατε παντζάρι στη σαλάτα σας. Αν πάει καιρός… δείτε γιατί πρέπει να προσθέσετε αυτά και άλλα στη διατροφή σας, ξεκινώντας από την 1η του μήνα.
Κατσαρό λάχανο: Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν κατά του καρκίνου, το κατσαρό λάχανο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία ωφελεί την υγεία των ματιών, του δέρματος, ενώ βοηθάει και στην υγεία του ανοσοποιητικού, παρέχοντας ποσότητα βιταμίνης C ίση με αυτή του πορτοκαλιού. Ακόμη, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στη δίαιτα, καθώς κρατούν την πείνα μακριά. Μην καθυστερείτε άλλο και προσθέστε το στη σαλάτα σας ή στο σάντουιτς που παίρνετε για το γραφείο.
Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο βελτιώνει το κυκλοφορικό, ωφελεί το νευρολογικό σύστημα και ρυθμίζει την ομοκυστεΐνη, οι υψηλές τιμές της οποίας σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο, αλλά και με την οστεοπόρωση. Συν τοις άλλοις, τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που παρουσιάζει δράση κατά του Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας. Για να μην μειώσετε την αντιοξειδωτική του δράση, προτιμήστε το ωμό μέσα στη σαλάτα σας.
Σαρδέλες: Όσοι είναι φίλοι του ψαριού, πιθανόν να τις τιμούν δεόντως. Και οι υπόλοιποι, όμως, χρειάζεται να βάλουν τις σαρδέλες στη διατροφή τους, καθώς αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, ενώ κάνουν καλό και στην επιδερμίδα. Πέραν αυτού, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και ασβέστιο ενισχύοντας τα οστά και λόγω του ότι είναι μικρές στο μέγεθος, δεν κουβαλούν τοξίνες όπως τα μεγάλα ψάρια. Μαγειρέψτε τες με ελαιόλαδο και λάβετε τα οφέλη τους στο μέγιστο.
Κινόα: Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται ως τέτοιο. Είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού της κινόα και τα οφέλη του είναι πολλά και διάφορα, όταν καταναλώνεται τακτικά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από το σιτάρι, χαρίζει κάλιο, σίδηρο και ωμέγα-3 στον οργανισμό και μαγειρεύεται εύκολα, μέσα σε 15-20 λεπτά. Ο συνδυασμός φυτικών ινών και πρωτεΐνης είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα, αφού σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα, αποτρέποντάς σας από την κατανάλωση θερμίδων σύντομα.
Κεφίρ: Πρόκειται για ένα γαλακτοκομικό προϊόν του οποίου η ζύμωση πραγματοποιείται με σπόρους κεφίρ και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου, ενώ σας παρέχει και ασβέστιο. Τα χαμηλά του λιπαρά και οι λίγες θερμίδες του το καθιστούν ιδανικό για δίαιτα και ταυτόχρονα κάνει καλό στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρωση. Δώστε άλλη γεύση στο επόμενό σας smoothie, προσθέτοντάς του κεφίρ και έξτρα οφέλη.