Πού οφείλεται το γεγονός ότι τα χέρια και τα πόδια σας είναι πάντα κρύα

Τα κρύα άκρα είναι ένα συχνό φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό αλλά και τρόπος αντιμετώπισης.

Σίγουρα τα κρύα χέρια και πόδια είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες. Μπορεί να φταίει η κυκλοφορία του αίματος, αλλά υπάρχουν και μερικοί άλλοι λόγοι για τα κρύα χέρια και πόδια. Ενώ η κακή κυκλοφορία μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία στα άκρα μας, δεν είναι ο μόνος λόγος που τα χέρια και τα πόδια μας αισθάνονται δροσερά- στην καλύτερη περίπτωση- ή κρύα και παγωμένα. Ακολουθούν μερικές άλλες κοινές αιτίες και τρόποι που μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Κακή κυκλοφορία

Η κυκλοφορία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Το δέρμα μας διατηρείται σε μια άνετη θερμοκρασία από τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διανέμουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο μας το σώμα. Όταν ο υδράργυρος πέφτει έξω, οι αισθητήριοι υποδοχείς στο δέρμα ειδοποιούν τον εγκέφαλό να συστέλλει τα αγγεία. Όταν συμβαίνει αυτό, λιγότερο αίμα ταξιδεύει στο δέρμα μας προκειμένου να διατηρηθεί η θερμότητα στον κορμό του σώματός, όπου βρίσκονται τα περισσότερα όργανά σας.

Σε ορισμένους ανθρώπους, η αγγειοσύσπαση, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, μπορεί να πυροδοτηθεί από την παραμικρή αλλαγή του θερμομέτρου. Μια μελέτη του 2020 που επιβεβαίωσε ότι τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που εμπλέκεται στη σεξουαλική και αναπαραγωγική ανάπτυξη, μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι τα οιστρογόνα που προκαλούν την αίσθηση του κρύου στα χέρια και τα πόδια μας.

Η νόσος Raynaud

Μια πιο σοβαρή ευαισθησία στο κρύο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Raynaud, που ονομάζεται επίσης φαινόμενο ή σύνδρομο Raynaud, -σύνδρομο Raynaud: που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα των δακτύλων και άσπρισμα των χεριών- κατά την οποία τα άκρα -συνήθως μόνο τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά μερικές φορές και η μύτη και τα αυτιά- μπορεί να ασπρίσουν ή να μπλεχτούν και να μουδιάσουν. Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Raynaud περιλαμβάνονται η διαβίωση σε ψυχρότερα κλίματα, το να γεννηθείς ως γυναίκα, το οικογενειακό ιστορικό της πάθησης και η ηλικία άνω των 30 ετών.

Ανάλογα με το πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματά που έχεις, η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από το να φοράς επιπλέον γάντια και κάλτσες έως τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία, συγκεκριμένα οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά στο σώμα μας, αρχίζουν να στενεύουν λόγω συσσώρευσης πλάκας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Ορισμένοι άνθρωποι με PAD δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο και μούδιασμα στα πόδια -ειδικά όταν περπατάτας ή ανεβαίνεις σκάλες-, αδύναμους ή απόντες σφυγμούς στα πόδια ή τα πέλματα και πληγές ή τραύματα στα κάτω άκρα που αργούν να επουλωθούν ή δεν επουλώνονται καθόλου. Εάν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα εκτός από τα κρύα χέρια και πόδια, συμβουλεύσου έναν γιατρό για να δεις αν μπορείς να εξεταστείς για αυτή τη σοβαρή ασθένεια.

Κάπνισμα

Είναι από καιρό γνωστό ότι το κάπνισμα προϊόντων καπνού έχει ως αποτέλεσμα την αγγειοσύσπαση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στα μέρη του σώματος που βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά, δηλαδή στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Buerger, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει κρύα χέρια και πόδια, μαζί με άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβήτης

Εάν πάσχεις από διαβήτη ή γνωρίζεις κάποιον που πάσχει, ίσως γνωρίζεις ότι η πάθηση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει νευροπάθεια. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα μας δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να βλάψουν τα νεύρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αίσθηση του πόνου και της θερμοκρασίας. Άλλα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, υπερβολική δίψα και πείνα, κόπωση, ακούσια απώλεια βάρους και πονοκεφάλους. Καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γιατρό εάν πιστεύεις ότι μπορεί να εμφανίζεις αυτά τα συμπτώματα.

theissue