Οι τύποι ρυζιού που είναι κατάλληλοι για ριζότο – Ποιον να αποκλείσετε

Μας αρέσει το ριζότο και γιατί έτσι όπως σερβίρεται ζεστό μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και γιατί φτιάχνεται με ότι λαχανικά έχουμε στο σπίτι και μπόλικη παρμεζάνα. Τι γίνεται όμως με το ρύζι που είναι ο πρωταγωνιστής του; Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στον τύπο που θα διαλέξουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Γιατί το ρύζι είναι σημαντικό στο ριζότο
Το ριζότο είναι κυρίως ρύζι, το οποίο έχει μαγειρευτεί σε ζωμό. Το ρύζι, λοιπόν, είναι ο πρωταγωνιστής, αφού παράγει το άμυλο- το οποίο με το συνεχές ανακάτεμα φεύγει από την επιφάνεια του ρυζιού και κάνει το υγρό του μαγειρέματος πιο παχύρρευστο. Αν επιλέξετε έναν τύπο ρυζιού που δεν έχει αρκετό άμυλο, δεν θα επιτύχετε την κρεμώδη υφή που χρειάζεται ένα καλό ριζότο.

Οι 3 πιο δημοφιλείς τύποι ρυζιού για ριζότο
Μερικές φορές αναγράφεται στο πακέτο του ρυζιού η ένδειξη ρύζι για ριζότο. Αν δεν υπάρχει αυτή η διευκρίνηση αυτοί είναι τρεις τύποι ρυζιού κατάλληλοι για ριζότο.

Ρύζι καρναρόλι
Αποκαλείται και ο βασιλιάς του ρυζιού για ριζότο. Στους σεφ αρέσει να το χρησιμοποιούν για την εξαιρετική του γεύση και για το γεγονός ότι κάθε κόκκος διατηρεί το σχήμα του. Επιπλέον, φτιάχνει το πιο κρεμώδες ριζότο και είναι πιο εύκολο στη διαχείρισή του.

Ρύζι αρμπόριο
Αυτή η ποικιλία ρυζιού δεν είναι τόσο αμυλώδης όσο το καρναρόλι, ωστόσο είναι αυτό που είναι πιο διαδεδομένο, οπότε το βρίσκουμε πιο εύκολα στην αγορά τροφίμων. Έχει κόκκους μεσαίου μεγέθους και μπορεί εύκολα να παραψηθεί και να γίνει σαν πολτός, αλλά με προσοχή μπορεί να κάνει ένα πολύ καλό ριζότο.

Ρύζι Vialone nano
Το ρύζι με τον πιο κοντό κόκκο καλλιεργείται στην επαρχία Βένετο της Ιταλίας και δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τη χρήση χημικών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, μαγειρεύεται πιο γρήγορα από το καρναρόλι και κάνει ένα πολύ κρεμώδες ριζότο.

Ποιο ρύζι δεν είναι για ριζότο
Παρόλο που τα παραπάνω τρία είδη είναι αυτά που συνηθίζονται για το ριζότο, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού που διαθέτει μεσαίου μεγέθους ή μικρούς κόκκους. Μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά θα είναι πάλι νόστιμο. Το μόνο ρύζι που θα πρέπει πραγματικά να αποφεύγετε είναι το μακρύκοκκο, όπως το μπασμάτι ή το jasmine, καθώς δεν έχει αρκετό άμυλο για να πετύχει το κρεμώδες που απαιτείται σε ένα καλό ριζότο.

Tip
Επειδή το άμυλο είναι που κάνει όλη τη δουλειά όταν φτιάχνουμε ένα ριζότο, ποτέ μην ξεπλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα.