Σαν σήμερα άλλαξε όλο το ελληνικό μπάσκετ

Σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου 1979, πριν από 39 χρόνια δηλαδή, ο Νίκος Γκάλης έπαιξε τον πρώτο του αγώνα στην Ελλάδα με την φανέλα του αγαπημένου του Άρη, κόντρα στον Ηρακλή. Θα μπορούσαμε να πιάσουμε μια ιστορική αναδρομή με τα πολύ όμορφα στοιχεία που υπάρχουν και δεν χορταίνεις να τα διαβάζεις έστω κι αν έχουν ξαναγραφεί δεκάδες φορές. Όμως θα κάνουμε κάτι άλλο.

Πριν τον Νίκο Γκάλη υπήρξαν πολλοί μεγάλοι παίκτες στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την παρουσία τους, ούτε την αξία τους, ούτε την προσφορά τους. Η πολύ μεγάλη ομάδα του Πανελληνίου, η παρουσία της ΑΕΚ στα πρώτα φάιναλ φορ την δεκαετία του ’60 και φυσικά το βαρύτιμο τρόπαιο του 1968στο Καλλιμάρμαρο, τα πρώτα βήματα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη αλλά και τα δύο αργυρά σε Ευρωμπάσκετ Εφήβων και Παίδων, στοιχειοθέτησαν επιτυχίες.

Όπως επίσης και μεγάλη δουλειά στο άθλημα έκαναν όλοι εκείνοι οι εργάτες που δούλευαν νυχθημερόν στα ανοιχτά γήπεδα, με λεφτά από την… τσέπη τους προκειμένου να εξελίξουν το σπορ που αγαπούσαν. Από τις γειτονιές ξεπετάχτηκαν άλλωστε όλα εκείνα τα παιδιά που αργότερα έγιναν σπουδαίοι παίκτες.

Αυτό το χρωστάμε στην ιστορία, διότι ο Νίκος Γκάλης είναι ένας και μοναδικός αλλά σίγουρα υπήρχαν πριν από εκείνον και όλοι αυτοί οι παίκτες που δούλεψαν σε αντίξοες συνθήκες για εκείνο που αγαπούσαν. Και τηρουμένων των συνθηκών, όσα πέτυχαν είναι… εξωπραγματικά αν αναλογιστούμε τι είχαν να αντιμετωπίσουν!

Ο Γκάλης θα βρίσκεται πάντα στον θρόνο του και κανείς δεν θα τον κατεβάσει-τολμώ να πω-ποτέ! Όχι μόνο επειδή υπήρξε τεράστιος παίκτης κι έκανε πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί, αλλά κυρίως για όσα ακολούθησαν, για την επίδραση και την επιρροή στο άθλημα στην Ελλάδα.

Ο Γκάλης ήταν εκείνος που ώθησε το μπάσκετ στον επαγγελματισμό, τους παίκτες στην ασφάλιση και στα συμβόλαια. Χάρη στον (κορυφαίο) Γκάλη και την παρέα του ’87 γέμισαν τα γήπεδα με παιδιά και οι ομάδες με δελτία. Χάρη στον Γκάλη φτιάξαμε επαγγελματική Λίγκα, άνοιξαν δουλειές για δημοσιογράφους, για ατζέντηδες, ανακαλύφθηκαν νέα επαγγέλματα και παραγοντικές θέσεις που εμείς δεν γνωρίζαμε καν σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που δούλευαν σε άλλο επίπεδο.

Οι ομάδες μας και οι παίκτες μας «βγήκαν» στα ευρωπαϊκά γήπεδα, απέκτησαν άλλες παραστάσεις, άνοιξαν τους ορίζοντές τους. Το μπάσκετ έγινε πρώτο θέμα συζήτησης, ο ελληνικός αθλητισμός ταυτίστηκε με αυτό… Στο μπάσκετ μπήκαν παράγοντες με πολλά χρήματα, όλη η κατάσταση άλλαξε και μάλιστα υπήρξε διάρκεια στις επιτυχίες καθώς η Ελλάδα, είτε σε Εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο έμεινε για πολλά χρόνια στην κορυφή.

Κι αυτό δεν ανταλλάσσεται ούτε με 100 κιλά χρυσάφι, όταν εκατοντάδες άτομα βρήκαν επαγγελματική αποκατάσταση ή προσανατολισμό χάρη στον Γκάλη.

basketblog.gr