Επιτροπή Αγώνα Μηλοπαραγωγών Καστοριάς: Φωνή λαού… Οργή Θεού

ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ…ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ! Η προχθεσινή συγκέντρωση (Κυριακή, 22-01-2023) των μηλοπαραγωγών Καστοριάς ήταν απλά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους για το βροντερό παρών που έδωσαν και την μαζικότητα που επέδειξαν.

Ξεκινώντας από την γεφυροπλάστιγγα Κεφαλαρίου, που ήταν το ένα από τα δύο σημεία συνάντησης στον Νομό, κάνοντας μια συμβολική μηχανοκίνητη πορεία ως την Χλόη Καστοριάς, οι αγρότες στείλαμε ηχηρό μήνυμα. Είμαστε εδώ λοιπόν, έτοιμοι, και έπεται ακόμα πιο δυναμική συνέχεια, συμφωνώντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Ένα μήνυμα πως η σημερινή συγκέντρωση, η οποία ήταν εκπληκτική σε μέγεθος και παλμό, μοιάζει απλά με προειδοποιητική βολή σε έναν πόλεμο που έρχεται. Σε έναν πόλεμο που οι αγρότες δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τα όπλα μας έτσι απλά, με γενικόλογες υποσχέσεις και δελτία τύπου του Υπουργείου.

Τα ποσά που ανακοινώθηκαν, δηλαδή από 250-300 ευρώ/στρέμμα αναλόγως την ποικιλία, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εξόδων της μηλοκαλλιέργιας αλλά και της απώλειας του εισοδήματος μας. Άλλωστε η τεκμηρίωση που στάλθηκε από την ΔΑΟΚ Καστοριάς κάνει λόγο για 1150 ευρώ/στρέμμα ως μέσο όρο κόστους παραγωγής και 1290 ευρώ/στρέμμα ως εκτιμηθείσα απώλεια εισοδήματος.

Εμείς καλούμε το υπουργείο:

  • Να επανεξετάσει το ποσό/στρέμμα της ενίσχυσης, χρηματοδοτώντας τους μηλοπαραγωγούς από ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνοντας μια αξιοπρεπή αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος μας. Δεν γίνεται ποτέ να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια μόνο για τους αγρότες.
  • Να μην διαχωρίσει την ενίσχυση ανάλογα με την ποικιλία, καθώς όλες οι ποικιλίες υπέστησαν ζημιά κατά την εμπορία, υπενθυμίζοντας στο Υπουργείο ότι η Καστοριά καλλιεργεί κατά ένα τεράστιο ποσοστό (κοντά στο 90%) κόκκινες ποικιλίες.
  • Να επεκταθεί η ενίσχυση των 72 ευρώ/στρέμμα που δόθηκε σε ομάδες παραγωγών, από τα λεγόμενα «ουκρανόμετρα» και στους υπόλοιπους παραγωγούς, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα.

Συνεχίζοντας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι φέτος είναι προεκλογική χρονιά και όπως είναι γνωστό η Καστοριά αποτελεί, ως πολλοί λένε ευφυολογώντας, «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας. Ενίοτε όμως τα κάστρα είναι χτισμένα στην άμμο και μπορεί να πέσουν πολύ εύκολα.

Κλείνοντας, με μια λαϊκή ρήση και απευθυνόμενοι προς τον Κύριο Υπουργό, καλό είναι να ξέρει ότι «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του». Εν προκειμένω, ας το σκεφτεί καλά αν θέλει να αναλάβει να παίξει στα ζάρια την μοναδική έδρα της Π.Ε. Καστοριάς σε μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή που πλησιάζει. Ο εμπαιγμός των αγροτών έχει συνέπειες, καθώς με τις αποφάσεις σας εκτίθενται εκτός από εσάς, ολόκληρη η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Ο Αγώνας συνεχίζεται…!

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δείτε φωτογραφίες και video [ΕΔΩ]