Ανοίγει το πρώτο τσιγγάνικο εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερες γεύσεις των Ρομά

Ανοίγει τον Φεβρουάριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρώτο εστιατόριο με Ρομανί Κουζίνα! Το όνομα αυτού; Amalin και αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας ετών του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου για ένταξη στην κοινωνία γυναικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αναζητούν διέξοδο.

Το Amalin θα είναι το 1ο Μη Κερδοσκοπικό Ρομανό Εστιατόριο στην πόλη, στο οποίο θα μαγειρεύουν και θα σερβίρουν γυναίκες από τον οικισμό του Δενδροποτάμου. Στήνεται σε χώρο στην οδό Καραολή και Δημητρίου, στην περιοχή του Διοικητηρίου. «Ήταν ένα όνειρο ζωής για εμάς. Ο Σύλλογος παλεύει 20 χρόνια για την ένταξη και την ανάδειξη των καλών πρακτικών. Τι πιο ωραίο, λοιπόν, από το να αναδείξουμε την παραδοσιακή Ρομανί κουζίνα» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Check in στα γεγονότα της TV100 η επικεφαλής της προσπάθειας, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, Γιαννούλα Μάγγα.

Σύμφωνα με την ίδια, η κουζίνα των Ρομά είναι ξεχωριστή και αξίζει κανείς να τη δοκιμάσει, στηρίζοντας ταυτόχρονα αυτό το σημαντικό εγχείρημα για την κοινότητα. «Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε στην κοινωνία ότι είμαστε ένα κομμάτι δικό της. Ότι δεν είμαστε αόρατοι. Στο εστιατόριο θα εργαστούν γυναίκες Ρομά. Όταν λέω ευάλωτες κοινωνικά, μιλάμε και για πρώην φυλακισμένες γυναίκες. Θα τους δώσουμε την ώθηση να βρούνε τον δρόμο τους» τονίζει.

Οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του εστιατορίου είναι πυρετώδεις και αυτή την περίοδο τοποθετείται ο εξοπλισμός και καταρτίζεται ο κατάλογος με το πλούσιο μενού. Από αυτόν, ξεχωρίζουν το γεμιστό αρνάκι, το στιφάδο ρομανό με μυρωδικά και το ιδιαίτερο πιλάφι όπως μαγειρεύεται στις τσιγγάνικες κουζίνες.

Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations και το Amalin πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στις 4 Φεβρουαρίου με μια δράση γνωριμίας με το κοινό της πόλης.

Δείτε τη συνέντευξη της Γιαννούλας Μάγγα στην TV100:

thestival