Κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων στην Καστοριά για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στο πρώην κτίριο της Νομαρχίας, πραγματοποιήθηκε το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις πύλες των Νοσοκομείων, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές.

 Συμμετείχαν πλήθος φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο της ΕΙΝΔΥΜ: Τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών Γούνας- Ιματισμού- Κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καστοριάς και Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, η ΕΛΜΕ Καστοριάς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Καστοριάς, η Ομάδα Γυναικών Καστοριάς (μέλος ΟΓΕ), ο Αγροτικός Σύλλογος «Μακεδνός» και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Νομού Καστοριάς.

«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε … η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα», τονίζει το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, και μεταφέρει την εξαγρίωση των γιατρών για τη νέα καθημερινότητα, με τις καθημερινές διακομιδές παιδιατρικών ασθενών.

«Είναι αδιανόητο το 2023 να μην υπάρχουν πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες Παιδιατρικές κλινικές, δημόσιες και δωρεάν σε κάθε πόλη, να μην υπάρχουν οργανωμένα – στελεχωμένα Παιδιατρικά Ιατρεία στα Κέντρα Υγείας που να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας. Να μην υπάρχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει εξειδικεύσεις για όλα τα ιατρικά θέματα, ΜΕΘ Παίδων και Μονάδας Νεογνών αλλά να παίζεται στα ζάρια σε πόση ώρα και με τι μέσο θα φτάσει ένα παιδί στην πλησιέστερη και “μη κατειλημμένη” δομή Υγείας. Να μην υπάρχει σύγχρονος και συντηρημένος στόλος στο ΕΚΑΒ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό»

«Δεν υπάρχουν “σωτήρες”. Ολοι απέδειξαν πως υπηρέτησαν ευλαβικά την υποστελέχωση και απαξίωση των δομών Υγείας. Ολοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπερασπίζονται τα σχέδια για το “νέο ΕΣΥ” που καταργεί και συγχωνεύει νοσοκομεία και κλινικές και εμπορευματοποιεί παραπέρα τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Μήπως τώρα που λείπουν βασικά φάρμακα δεν εκβιάζουν τον λαό να αποδεχτεί το “μικρότερο κακό” και να συναινέσει στις αυξήσεις στο φάρμακο;».

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις ξεχωρίζει αυτή για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις εξειδικεύσεις ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών. Παράλληλα η ΕΙΝΔΥΜ διεκδικεί την πλήρη στελέχωση όλων των Παιδιατρικών Κλινικών σε κάθε Νοσοκομείο. Στελέχωση των ΚΥ με δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού. Συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ανανέωση του στόλου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως και Φάρμακο δωρεάν, ασφαλή και διαθέσιμο σε όλο το λαό χωρίς αυξήσεις και με παύση των εξαγωγών, αλλά και την μη υλοποίηση του «Νέου ΕΣΥ».

May be an image of 9 peopleMay be an image of 6 peopleMay be an image of 6 people