Η πρόταση του Ανδρέα Μήλιου για τουριστικό λογότυπο της Καστοριάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Β’

Του Ανδρέα Μήλιου

Μετά από τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση του προγράμματος στρατηγικής ανάδειξης της επωνυμίας της Καστοριάς (city branding), προκειμένου να συμβάλλω ως πολίτης στη δημιουργία ενός ελκυστικού λογότυπου, στον οποίο να αντικατοπτρίζονται οι αξίες της ταυτότητας της πόλης (μοναδικό φυσικό περιβάλλον,  ιστορία και παράδοση, προορισμός ευεξίας), επιθυμώ να επισημάνω τρία βασικά πράγματα σχετικά με το θέμα και να θέσω προς συζήτηση μια ιδέα μου για τον λογότυπο. (Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο νέο υπό έκδοση βιβλίο μου  με τίτλο «Πώς να αναδείξεις τον τόπο σου. Μάρκετινγκ και branding τόπων και πόλεων.»

Τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει, να προβάλλει και να τονίζει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα στρατηγικής ανάδειξης της επωνυμίας της Καστοριάς, είναι τα  ακόλουθα:

  • Ένα μακροπρόθεσμο αφήγημα/όραμα που να τονίζει τη διακριτή προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της περιοχής, ως φυσιολατρικού και ιστορικού προορισμού και ως προορισμού  πνευματικής ηρεμίας και ευεξίας. Το όραμα δημιουργείται από ανθρώπους με ρίζες στον τόπο. «Το όραμα χρειάζεται έναν κινητήρα και τέτοιος δεν μπορεί να είναι ένας εξωτερικός σύμβουλος για μακροχρόνιο διάστημα.»( Kotler, 1999, σ. 118)
  • Έναν ελκυστικό λογότυπο που να εκφράζει τα στοιχεία του αφηγήματος.
  • Ένα θελκτικό σύνθημα που να εκφράζει τους λόγους για τους οποίους θα θελήσει κάποιος να επισκεφθεί ή να εγκατασταθεί στην περιοχή. Π.χ. Αρχόντισσα για φίλημα, Πόλη για φίλημα, Πόλη με προσωπικότητα, Πάμε Καστοριά, Δεν τη χορταίνεις!, κ.α.

Η πρότασή μου για τον λογότυπο, ο οποίος ενσωματώνει τα παραπάνω στοιχεία είναι η ακόλουθη: