Σε live μετάδοση το ιστορικό πέρασμα του πράσινου κομήτη από τη Γη

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) είναι ορατός για όλο τον Φεβρουάριο και η πράσινη ουρά του φαίνεται στο νυχτερινό ουρανό ακόμη και με γυμνό μάτι

Σήμερα, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου ο «πράσινος κομήτης» θα πραγματοποιήσει το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη (περίγειο), περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η τελευταία φορά που ο C/2022 E3 (ZTF) είχε επισκεφθεί τον πλανήτη μας ήταν πριν από 50.000 χρόνια, δηλαδή την εποχή των Νεάντερταλ, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις κάποιων ειδικών, αυτή ίσως είναι και η τελευταία φορά που θα τον δούμε.

Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος, εκτός των προφανών, που προσδίδει μία παραπάνω σημασία στο πέρασμα του κομήτη, αφού υπάρχει πιθανότητα να μην δεχθούμε πάλι αυτόν τον επισκέπτη από την άκρη του ηλιακού μας συστήματος.

Φυσικά, όπως σε κάθε αστρικό γεγονός, οι καιρικές συνθήκες, ο καθαρός νυχτερινός ουρανός και η φωτορύπανση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην παρατήρηση του φαινομένου.

Ποια είναι η πορεία του

Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον Πολικό Αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής Άρκτου, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε στις 26 Ιανουαρίου.

Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον Άρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς θα απομακρύνεται από τη Γη.

Δείτε live την πορεία του:

Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022 και προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ

Πως ο C/2022 E3 (ZTF) πήρε την ονομασία «πράσινος κομήτης»

Οι εικόνες που έχουν καταγράψει τον C/2022 E3 αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο κομήτης – που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο – έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση.