Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση σε φωτοβολταϊκά στη στέγη και ηλιακό

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσων θέλουν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα. Την ίδια περίοδο κάνει πρεμιέρα και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», όπως δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Κριτήρια αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά θα ισχύσουν για τα προγράμματα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον επόμενο μήνα, δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την Τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ.

Ως προς το δευτερο, το ποσοστό επιδοτησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο κος Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι «Η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής. Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα».

Ακόμα παραδέχτηκε ότι «Δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».

Τέλος τόνισε ότι «Οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες μετά την επιδότηση από τις τιμές του Ιανουαρίου. Οι λογαριασμοί θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι τον Φεβρουάριο».