Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης αποτελεί εξάρτηση για πολλούς ανθρώπους. Η κατανάλωση της είναι εθιστική και εκτός του ότι δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, συνδέεται άμεσα και με πολλά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το μέσο άνθρωπο. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό η κατανάλωση ζάχαρης να περιορίζεται στο ελάχιστο. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips προκειμένου να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.
1. Αρχικά, η ζάχαρη στον καφέ, μπορεί να καλύπτει μεγάλη ποσότητα από της συνολικής ζάχαρης που καταναλώνετε την ημέρα, ειδικά εάν πίνετε πολλούς καφέδες. Προσπαθήστε να πίνετε έναν καφέ με ζάχαρη και στους υπόλοιπους να τη μειώνετε αναλογικά ή να χρησιμοποιείτε κάποιο γλυκαντικό ή στέβια. Η στέβια αποτελεί εγκεκριμένο προϊόν και μπορεί να αντικαταστήσει τη γλυκύτητα της ζάχαρης, χωρίς θερμίδες. Ακόμα αποφύγετε να προσθέτετε στους καφέδες σιρόπι και κρέμες για το λόγο ότι περιέχουν και αυτά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Στα αναψυκτικά θα βρείτε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που δεν καταλαβαίνετε ότι καταναλώνετε
2. Επίσης τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (περίπου 7 κουταλιές) και αποτελούν προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας. Αντί για αναψυκτικά, καταναλώστε ανθρακούχο νερό, αναμεμειγμένο με χυμό φρούτων. Θα γλιτώσετε αρκετές θερμίδες, αλλά και θα επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.
3. Αντικαταστήστε τα γλυκά όπου μπορείτε με φρούτα στα οποία μπορείτε να προσθέστε λίγο μέλι και κανέλα ή αντικαταστήστε τα με σπιτική μαρμελάδα.
4. Εάν είστε φίλος της σοκολάτας, γενικά προτιμάτε να καταναλώνετε σοκολάτα υγείας, η οποία έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μεγαλύτερη σε κακάο σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ροφήματα με κακάο και γάλα και να προσθέσετε, αντί για ζάχαρη, μπανάνα ή κάποιο άλλο ώριμο φρούτο. Η κατανάλωση τέτοιου ροφήματος θα καλύψει την ανάγκη σας για γλυκό, ενώ παράλληλα θα γλιτώσετε τις θερμίδες και από τη ζάχαρη, αλλά και από το λίπος που περιέχει η σοκολάτα.
Η στέβια αποτελεί μια καλή εναλλακτική, ως φυσική γλυκαντική ουσία
5. Εάν σας αρέσουν τα λευκά γλυκά, μπορείτε να ικανοποιείτε τη λιγούρα σας με γλυκά που έχουν βάση το γάλα (π.χ. κρέμα βανίλια, ρυζόγαλο κ.τ.λ.) με κάποιο γλυκαντικό ή στέβια. Μπορείτε να τα παρασκευάσετε μόνοι σας ή να τα προμηθευτείτε από το σουπερμάρκετ.
6. Γενικότερα μπορείτε να παρασκευάσετε στο σπίτι μεγάλη ποικιλία γλυκών (όπως κέικ, κουλούρια κ.τ.λ), όπου να χρησιμοποιήσετε μέλι ή και ταχίνι, αντί για ζάχαρη.
7. Τέλος, η ζάχαρη βρίσκεται επίσης και σε πολλά τρόφιμα. Οι ετικέτες τροφίμων θα σας βοηθήσουν να δείτε την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχεται σε κάθε προϊόν, αλλά και συγκρίνοντας τις ετικέτες μεταξύ τους μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη. Η ζάχαρη αναγράφεται, όταν χρησιμοποιείται, στα συστατικά του προϊόντος.
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
diaitologoszografou