Πότε ανοίγει το Market Pass για αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται έως 312 ευρώ

«Προ των πυλών» είναι η έναρξη του νέου voucher της κυβέρνησης, «Market Pass» για αγορές στα σούπερ μάρκετ.

Πρεμιέρα, αναμένεται να κάνει εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου το νέο voucher της κυβέρνησης, «Market Pass», για την αρωγή των νοικοκυριών σχετικά με τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ.

Το εν λόγω voucher, που θα διαρκέσει, μέχρι στιγμής, για ένα 6μηνο θα χορηγηθεί σε καταναλωτές με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα αφορά μηνιαίως το 10% του συνολικού κόστους των αγορών τους στον τομέα, με ανώτατα όρια τα κυβερνητικά προβλεπόμενα.

Κατά τα δεδομένα, μια μερίδα πολιτών θα αποσπάσει συνολικά 312 ευρώ, που είναι και τα περισσότερα, που μπορεί να λάβει κάποιος από το «Market Pass», ώστε να μπορέσει να «ανασάνει» από τις «τσουχτερές» τιμές των προϊόντων των σουπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, τα 312 ευρώ, δικαιούται ο έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά, στην οποία και θα χορηγούνται 52 ευρώ τον μήνα κι άρα 312 ευρώ το εξάμηνο, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Λιγότερο «κερδισμένες», είναι οι υπόλοιπες ομάδες, με a) τον έγγαμο με 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 να δικαιούται 252 ευρώ, b) τον έγγαμο χωρίς παιδιά ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί 192 ευρώ και c) τέλος τους άγαμους, που δικαιούνται 132 ευρώ στην κλίμακα του εξαμήνου.

Αναλυτικά: 

  • Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών διαμορφώνεται σε 520 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση σε 52 ευρώ και 312 ευρώ το εξάμηνο.
  • Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό αγορών ανέρχεται σε 420 ευρώ/μήνα και άρα η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφωθεί σε 42 ευρώ, με 252 ευρώ το εξάμηνο.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: το ανώτατο όριο επιδοτούμενων αγορών έχει καθοριστεί στα 320 ευρώ/μήνα και η μηνιαία επιδότηση σε 32 ευρώ ή 192 ευρώ το εξάμηνο.
  • Άγαμος: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών καθορίζεται στα 220 ευρώ/μήνα και κατά συνέπεια το ποσό του Market Pass είναι 22 ευρώ/μήνα ή 132 ευρώ το εξάμηνο.

Τα ως άνω ποσά, ισχύουν με την χρήση της αύλης ψηφιακής κάρτας. Σε περίπτωση επιλογής κατάθεσης του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό, η επιδότηση μειώνεται κατά 20%.

Οπότε, το υψηλότερο ποσό, που θα χορηγηθεί και πάλι στην ομάδα των έγγαμων με 2 παιδιά ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά υπολογίζεται στα 249,6 ευρώ. 

Αναλυτικά τα ποσά στην κλίμακα του 6μηνου:

  • Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: 249,6 ευρώ
  • Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: 201,6 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 153,6 ευρώ
  • Άγαμος: 105,6 ευρώ

«Όσο διάστημα διαρκεί η κρίση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε αναφορικά με το Market Pass ότι «Η ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, έχουν πάρει πλέον στον τόπο μας μόνιμα χαρακτηριστικά».

Αφήνοντας, επίσης, «ανοικτά» ενδεχόμενα για την διάρκεια ισχύς των έκτακτων βοηθημάτων, λέγοντας «Και η πολιτική αυτή -όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση».