Οι “υδρόβιες” ροδακινιές της Βεγορίτιδας

φωτογραφίες Kώστας Γιορετσίδης
Τα δέντρα που κάποτε φυτεύτηκαν έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο τοπίο.

Η Μακεδονία είναι γεμάτη κινηματογραφικά τοπία χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφία που τις χαρίζουν τα βουνά, τα ποτάμια, οι ακτές και οι λίμνες της. Σε μία από αυτές, τη λίμνη Bεγορίτιδα, μπορεί κάποιος να δει ένα αλλόκοσμο θέαμα. Μέσα από το νερό «ξεπροβάλλουν» ροδακινιές.

Αυτή η εικόνα είναι αποτέλεσμα μίας εξέλιξης που συνδέεται με τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. «Το 2015, τα νερά της λίμνης είχαν υποχωρήσει πολύ και έτσι οι χερσαίες εκτάσεις που είχαν σχηματιστεί, δόθηκαν για καλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, για να καλλιεργηθούν ροδακινιές και νεκταρινιές, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι προϊόντα που ευδοκιμούν στην περιοχή μας» εξηγεί στο Travel.gr ο κ. Kώστας Γιορετσίδης, από το Μανιάκι της Πέλλας, ο οποίος καλλιεργεί πιπεριές Φλωρίνης, ροδάκινα κι άλλα φρούτα στην περιοχή, ψαρεύει στη λίμνη και απαθανάτισε αυτό το υπέροχο θέαμα.

«Σταδιακά, τα νερά της λίμνης επανήλθαν σε μεγαλύτερο όγκο και στάθμη και κάλυψαν τα δέντρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, τα δέντρα αυτά δεν βγάζουν πια άνθη, ούτε καρπούς, όμως, χάρη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών, πάγωσαν και δημιούργησαν μια εικόνα που παραπέμπει σε ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

«Έχουν επίσης και μία άλλη “λειτουργία”: πάνω τους, πολλές φορές, ξεκουράζονται πουλιά που ζουν γύρω από τη λίμνη» σημειώνει ο κ. Γιορετσίδης. Ο ίδιος, όπως και άλλοι αγρότες και αλιείς της περιοχή, προβληματίζεται για το αυξημένο κόστος που απαιτείται για να παραχθούν τα προϊόντα τους τα οποία φτάνουν σε υψηλές τιμές στον καταναλωτή, χωρίς, όμως, και αυτοί να κερδίζουν αρκετά χρήματα. Ο αγροτουρισμός είναι μια λύση για να αναπτυχθεί η περιοχή μας, αλλιώς τα χωριά και το υπέροχο αυτό οικοσύστημα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί.

Λίγα λόγια για τη λίμνη Βεγορίτιδα

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι η  μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Ελλάδας. Οι όχθες της αποτελούν κατάλληλο καταφύγιο για πάρα πολλά πουλιά, ανάμεσα τους αργυροπελεκάνους και χρυσογέρακα αλλά και το παγκοσμίως απειλούμενο κιρκινέζι. Είναι μία από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας και αποτελεί ιδανικό ψαρότοπο, καθώς στα νερά της ζουν είδη όπως γριβάδια, τσιρόνια και γουλιανοί.

Για να κάνετε τον γύρο της λίμνης, θα διανύσετε περίπου 60 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα χωρίς να κάνετε στάση. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Αμύνταιο, αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τα όμορφα χωριά της, όπως η Άρνισσα και ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, είναι η άνοιξη. Τότε, οι ροδακινιές, οι νεκταρινιές, οι μηλιές και τα άλλα οπωροφόρα δέντρα που καλλιεργούνται κοντά στις όχθες της, είναι ανθισμένα και δημιουργούν πανέμορφα τοπία.

Travel